Aloja vera i krkavina

Aloja vera i krkavina pozitivno utječu na zdravlje probavnog sustava jer sadrže antrakinonske glikozide koji se ne apsorbiraju u gornjem dijelu probavnog sustava, već se djelovanjem bakterija u debelom crijevu pretvaraju u aktivne metabolite - antrakinone.

Antrakinonski glikozidi u proizvodu Laksfor Mg su:
  • aloin A (barbaloin) i aloin B (izobarbaloinj) iz aloje vere
  • Glukofrangulini A i B iz krkavine
Neapsorbirana aloja vera i krkavina se hidroliziraju pomoću bakterijskih beta glukuronidaze i reduktaze, uslijed čega se oslobađaju antrakinoni:
  • rein-antroni iz aloina
  • glukofrangulini iz krkavine

Antrakinoni imaju višestruko djelovanje:

- učinak na peristaltiku (stimulacija peristaltičkih kontrakcija i inhibicija lokalnih kontrakcija) s posljedičnim ubrzanjem prolaza kroz crijevo tj. izazivaju blagu iritaciju sluznice zbog čega dolazi do pojačanja motiliteta crijeva.

- učinak na sekreciju kroz dva mehanizma; smanjenje apsorpcije vode s elektrolitima iz crijeva (antiapsorpcijski učinak) i omekšavanje i povećavanje volumena crijevnog sadržaja (sekretorni učinak). 

Aloja vera i krkavina ne djeluje odmah jer je potrebno oko 8 do 12 sati da bakterije stvore dovoljno antrakinona.