Jačanjem imuniteta protiv alergije

Do alergije, odnosno alergijske reakcije, najčešće dovode alergeni okoliša (egzoantigeni). Neke alergene udišemo, druge uzimamo hranom, treće unosimo u organizam kao lijekove ili je riječ o ubodu nekih insekata. 
Alergija počinje izloženošću alergenu preko dišnog sustava, probavnog sustava ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreiraju alergijsku reakciju. Čak i ako ste udahnuli neki alergen puno puta prije i niste imali teškoća, u jednom trenutku iz nekog razloga tijelo ga počinje prepoznavati kao uljeza, "proučava" ga i priprema se da prilikom sljedeće izloženosti proizvede specifična antitijela (tipa IgE), posebno kreirana za njegovo otkrivanje. U tom trenutku možemo reći da ste senzibilizirani. Nakon sljedeće izloženosti vaš imunološki sustav kreće u akciju, a antitijela to prepoznaju i vežu na sebe alergen. Potom se vežu na mastocite koje nalazimo u tkivu dišnog sustava, crijeva i drugim mjestima u tijelu, nakon čega se iz mastocita u krv oslobađaju određene kemijske supstancije, prije svega histamin, koji je odgovoran za većinu simptoma alergijske reakcije. Bitna je i duljina izloženosti alergenu. Kod alergičnih osoba, dakle, postoji prag tolerancije, to jest s određenom dozom izloženosti tijelo se može nositi, ali u jednom trenutku posustaje i imunološki sustav je potaknut na napad.
Ako ste alergični, možete za to okriviti alergene (pelud u zraku, prijateljevu mačku i sl.). No, većina alergena je sama po sebi bezopasna. Ono što izaziva alergijsku reakciju je naš imunološki sustav, koji inače neškodljive tvari prepoznaje kao ozbiljnu prijetnju i stoga ih napada. Dakle, simptomi alergijske reakcije rezultat su pogrešno prepoznatog "napada" na tijelo.
Za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma alergije liječnici najčešće prepisuju antihistaminike, lijekove koji mogu biti u obliku tableta, sprejeva, sirupa, kapi i sl. Najbolja prevencija alergijskih reakcija zapravo je jačanje imunološkog sustava, a to je moguće postići uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže beta-glukan, vitamine C i E, folnu kiselinu, a neki od njih imaju i antialergijsko djelovanje. Uz njih se preporučuje korištenje svježeg voća i povrća, probiotika, uzimanje dosta tekućine, ali i detoksifikacija organizma barem dva puta godišnje jer nakupljanje toksina u tijelu također ima iznimno loš utjecaj na imunitet što može rezultirati problemima puno gorim od alergija.