Kalcij askorbat kao izvor vitamina C

Ovaj esencijalni vitamin naše tijelo samo ne može sintetizirati, stoga ga je potrebno redovito unositi. Današnji način prehrane uglavnom ne osigurava dovoljne količine vitamina i minerala, stoga suplementacija postaje nužna.

Prilikom odabira suplementacije, dobro je znati koji oblik vitamina C ima najbolju bioraspoloživost u organizmu.

Istraživanje provedeno u Koreji 2016. godine, uspoređivalo je bioraspoloživost sintetičkog vitamina C i puferiranog oblika vitamina C, odnosno kalcijevog askorbata.

Rezultati su pokazali da natrijev i kalcijev askorbat pokazuju bržu apsorpciju, ali i sporije izlučivanje vitamina C iz organizma.
Također, potvrđena je značajno bolja bioraspoloživost kalcijevog askorbata (128%) u odnosu na sintetički oblik vitamin C. Tome doprinosi činjenica da se radi o formuli sa sporijom razgradnjom, što se poklapa s rezultatima drugog istraživanja, koje je potvrdilo da bolja bioraspoloživost proizlazi iz svojstva sporijeg otpuštanja.

Uz dobru bioraspoloživost, takav oblik se odlikuje i blagim utjecajem na želudac. Vezanjem askorbinske kiseline za kalcij, postigne se oblik soli, čiji je pH neutralan. Ova činjenica od velike je važnosti za osobe koje imaju osjetljiv želudac i problem s jačim izlučivanjem želučane kiseline.

Kalcij neutralizira kiselost askorbinske kiseline te ne izaziva posljedični porast kiselosti u želudcu.

Dodavanjem kalcija u vitamin C, smanjuju se nuspojave unosa čistog vitamina C, odnosno askorbinske kiseline, što rezultira probavnim poteškoćama kod osjetljivih osoba, ali i utječe na smanjenje rezervi kalcija u tijelu. Kalcijev askorbat, osim što je izvor vitamina C, jednako doprinosi suplementaciji kalcijem.