Liofilizacija

Sastavni dio proizvoda brenda MF Herba su liofilizirani biljni ekstrakti i namirnice bogate fitonutrijentima. Liofilizacija je složen i skup tehnološki postupak kojim se dobiva najoptimalnija koncentracija djelatne tvari te najbolja sačuvanost cjelovitosti fitokompleksa u pripravku. Liofilizirani ekstrakti imaju i najbolju bioraspoloživost (iskorištenost djelatne tvari u organizmu).

Standardne komercijalne metode koje se koriste za sušenje biljnog materijala mogu degradirati važne biološki aktivne komponente te promijeniti osjetljivu biokemijsku ravnotežu. S druge strane, istraživanja pokazuju da se liofilizacijom štiti učinkovitost, biokemijski integritet i enzimatska aktivnost prisutnih biološki aktivnih komponenti.

Biokemijski profil liofiliziranog ekstrakta je gotovo jednak profilu izvorne svježe biljke, ali mnogo koncentriraniji zbog uklonjene vode.

Drugim riječima, liofilizirani biljni materijal je vrlo koncentrirana verzija svježe biljke ili namirnice.

S obzirom na njihov snažan sinergijski učinak u MF Herba proizvodima, liofilizirane biljne komponente uvelike doprinose pojačanom blagotvornom učinku naših proizvoda.

Liofilizirani proizvodi se odlikuju velikom poroznošću, pa prema tome i velikom površinskom aktivnošću, uslijed čega veoma lako upijaju vlagu i kisik.

U odnosu na ostale postupke sušenja, liofilizacija ima niz prednosti koje se iskazuju u sljedećem:

• Blagi toplinski tretman praktično ne oštećuje termolabilne komponente, pa sušeni proizvod zadržava punu biološku vrijednost

• Najoptimalnija koncentracija djelatne tvari te najbolja sačuvanost cjelovitosti fitokompleksa u pripravku

• Najbolja bioraspoloživost (iskorištenost djelatne tvari u organizmu)

• Vitalna struktura tkiva ostaje uglavnom nepromijenjena i sačuvana

• Postiže se velika poroznost sušenog proizvoda čime se pospješuje laka i brza rehidracija

• Denaturacija proteina, kao i nepoželjne oksidacijske promijene u sušenom proizvodu su svedene na minimum

• Uz potpuno očuvanje prirodne boje polazne sirovine, u potpunosti su očuvana i druga senzorska svojstva (miris i ukus)

Liofilizacija predstavlja postupak sušenja kod koga se voda odstranjuje sublimacijom leda iz prethodno smrznutog proizvoda. Kako se proizvod pod vakuumom dehidrira u smrznutom stanju na niskim temperaturama (ispod -30°C), a u završnoj fazi sušenja (odvajanja vezane vode) temperatura pod vakuumom ne prelazi 40°C, te proizvod praktično očuva svoju strukturu i oblik, kemijski sastav, biološko-fiziološka i senzorna (boja, miris, ukus) svojstva.

Postupak sušenja liofilizacijom se odvija u tri glavne faze:

Smrzavanje, odnosno pothlađivanje proizvoda ispod njegove eutektičke točke    (-30°C i niže)

Dehidracija (sušenje) sublimacijom leda pod vakuumom

Dosušivanje proizvoda do sadržaja vlage ispod 3% sa normalnim vakuum sušenjem

Svaka od ovih faza, a naročito faza sublimacije koja je ključna, važna je za kvalitetu liofiliziranog proizvoda.