Načela prehrane kod ulkusne bolesti

Oštećenje sluznice želudca ili dvanaesnika nastalo uslijed pojačanog lučenja želučane kiseline. Simptomi su bol uglavnom u gornjem dijelu trbuha; moguća difuzija. Kod bolesnika s ulkusom dvanaesnika češća ujutro ili po noći natašte, dok je za ulkus želudca karakteristična bol nakon jela.

Uz liječničku terapiju, obavezno treba usvojiti i pravilne prehrambene navike. Stoga evo nekoliko savjeta!

• Izbjegavajte prženu i sirovu hrane, alkohol i gazirana pića.
• Kod akutnih stanja potrebna je čajna dijeta, iza koje slijedi prijelazna dijeta, s malo masti i malo prehambenih vlakana (žitarice cjelovitog zrna, povrće - izuzev gomoljastog i korjenastog, te voće s korom). Početak prijelazne dijete sastoji se od nemasnih povrtnih i mesnih juha, dvopek, odstajali kruh, riža, krumpir, tjestenina, pšenična krupica, kompoti, kašice od od kuhanog i pasiranog povrća i voća bez kožice, obrano mlijeko, jogurt, kuhano jaje, kuhana bijela riba i bijelo meso.
• Stari preventivni lijek protiv tegoba u želucu je sok od svježeg kupusa.
• Kod želučanog bolesnika savjetuju se mliječni proizvodi s dodatkom bakterijskih kultura, prebiotici, ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama.

Jela se pripremaju kuhanjem, blanširanjem, te pirjanjem u vlastitom soku.

• Masne juhe, mesa i ribe, kao i masni sirevi i kolači, jaki čajevi, začini, kava, gazirani napitci, orasi, svježi topli kruh, dizana i lisnata tijesta, sušeno voće, paprika, kisela jela, gotovi umaci i dodaci jelima, namirnice su koje pogoršavaju simptome boli i nelagode u želucu, žgaravicu i podrigivanje.
• Kod nekih pacijenata i mlijeko može prouzrokovati poteškoće, tada ga zamijeniti napitkom od riže ili zobi, obogaćenog kalcijem.