Probava

Probavni sustav

Probava je proces koji se događa u probavnom sustavu a razgrađuje hranu mehanički i kemijski. Probava omogućava opskrbu organizma vodom, mineralima, vitaminima i energijom bogatim tvarim poput ugljikovodika, masti i bjelančevina.

Hrana koju jedemo kemijski je vrlo složena. U probavnom sustavu se razgrađuje u jednostavnije kemijske sastojke, koji se apsorbiraju preko crijevnih resica i optokom krvi dospijevaju u stanice. U stanicama se iz tih kemijskih spojeva dobiva energija i odgovarajuće gradivne tvari potrebne za održavanje života. Upijanje hranjivih i toksičnih sastojaka iz hrane koju smo pojeli, može se odvijati duž cijelog probavnog sustava: u ustima, jednjaku, želucu, tankom i debelom crijevu.

Probava počinje u ustima. Zubima se hrana usitnjava, drobi i počinje se razgrađivati (najviše ugljikohidrati) uz pomoć enzima iz žlijezda slinovnica. Hrana zatim prolazi kroz jednjak i dolazi u želudac gdje se uz probavne sokove koje izlučuje stijenka želuca, hrana još više razgrađuje. Nakon toga, hrana prolazi kroz dvanaesnik i ulazi u tanko crijevo gdje je najbolja apsorpcija hranjivih tvari. S unutarnje strane stijenke tankog crijeva nalaze se crijevne resice ili mikrovili preko kojih potpuno razgrađena hrana, odnosno hranjive tvari ulaze u krvotok i putem njega dolaze do stanica. U stanicama se hranjive apsorbirane tvari iskorištavaju ili za energiju ili za neke druge stanične procese koji su potrebni. Preostali sadržaj ide u debelo crijevo gdje se reapsorbiraju minerali i voda, a bakterije formiraju stolicu. Proces probave završava pražnjenjem stolice iz probavnog trakta.

Važni organi u probavi su i jetra i gušterača. Jetra je važna za detoksifikaciju našeg organizma odnosno za izbacivanje toksičnih tvari. Žučni mjehur proizvodi žuč koja razgrađuje masti dok probavni sokovi, koje izlučuje gušterača, sudjeluju u razgradnji preostalih ugljikohidrata i bjelančevina.