Problem stresa još uvijek okupira mnoge

Razdražljivost, tjeskoba i depresija simptomi su modernog vremena.

Niz reakcija u tijelu koje pripremaju organizam na suočavanje s opasnosti događaju se uslijed stresnih situacija. Zato se može tvrditi da je stres esencijalan za preživljavanje. Stresne situacije, odnosno stresori mogu biti različiti čimbenici iz okoliša, koji utječu na pojedinca mijenjajući mu svakodnevicu. Oni imaju glavni utjecaj na raspoloženje i zdravlje pojedinca. Akutni stresovi kod mladih, zdravih osoba mogu biti prilagodljivi i obično ne uzrokuju zdravstvene poteškoće. Međutim, konstantna izloženost stresu, osobito kod starijih pojedinaca s lošijim zdravstvenim statusom, može narušiti zdravlje, ali i utjecati negativno na raspoloženje, volju i, općenito, na kvalitetu života.

Najčešći organski sustavi koji su osjetljivi na stresne situacije su kardiovaskularni i imunološki sustav. Utjecaj na kardiovaskularni sustav očituje se u obliku povišenog krvnog tlaka i hipertrofije, što vodi do razvoja ateroskleroze i oštećenja arterija. Česti utjecaji stresora na imunološki sustav rezultiraju njegovim slabijim djelovanjem, posebice kod starijih osoba.


U posljednje vrijeme bilježi se porast upotrebe sredstava za pomoć kod stresa i posljedica stresa, tjeskobe, nervoze i lošeg raspoloženja.
S obzirom na povećanu učestalost upotrebe sredstava za borbu protiv stresa provedene su brojne studije koje istražuju utjecaj biljnih preparata u borbi protiv stresa i posljedica stresa. Jedna studija, temeljena na sistematskom pregledu drugih istraživanja, zaključila je da dodatci prehrani na bazi pasiflore, u usporedbi sa lijekom iz skupine anksiolitika, oxazepanom, imaju jednako djelovanje. Štoviše, pasiflora se pokazala boljim pripravkom u borbi protiv simptoma tjeskobe. Jedina razlika u djelovanju ova dva lijeka je ta što sintetički lijek, oxazepam, djeluje brže od prirodnog pripravka na bazi pasiflore. 71% ispitanika ove studije prijavili su pozitivan učinak biljnih dodataka, u većini slučajeva bez, a rijetko do blagih ili umjerenih nuspojava. Kao najdjelotvorniji prirodni pripravci u borbi protiv tjeskobe pokazala se kombinacija ekstrakta biljnih dodataka, magnezija i vitamina B skupine.