Savjeti za redukciju masnog tkiva

Za kavlitetan gubitak viška masnog tkiva i postizanje željene tjelene težine potreban je pregled nutricioniste, kao i plan prehrane i raspored treninga, posvećen isključivo Vama. Međutim, ovim putem nudimo nekoliko osnovnih nutricionističkih savjeta kako postići željeni izgled, ali i osigurati tijelu energiju i zdravlje.

Potrebno je potaknuti i povećati potrošnju energije bazalnog metabolizma (energija koja nam je potrebna za osnovne funkcije u tijelu), paziti na kvalitetu prehrane i kvalitetu izvođenja vježbi.

Energija bazalnog metabolizma
Ubrzanjem bazalnog metabolizma možemo trošiti više energije pri aktivnostima za koje nam je inače potrebno manje energije. Povećanom potrošnjom kalorija, naravno, gubimo na tjelesenoj težini, odnosno trošimo višak masnog tkiva. Ubrzati bazalni metabolizam možemo sljedećim pomno isplaniranim i kombiniranim aktivnostima: povećanjem kalorijskog unosa, povećanjem unosa bjelančevina, povećanjem broja obroka (uz nepromijenjen kalorijski unos), povećanjem mišićne mase, povećanjem broja aerobnih treninga dnevni i pojačanim intenzitetom dnevnih aktivnosti (više šetnje umjesto sjedenja ili vožnje autom).

Prehrana
Kako bi se riješili potkožnog masnog tkiva, potrebno reducirati dnevni kalorijski unos za otprilike 700 kcal. Nikad ne pretjerujte s redukcijom, jer uz brojne druge negativne učinke, možete izazvati kontraefekt - odnosno zadržavanje masnog tkiva! Tijelo u uvjetima oskudice hrane stvara zalihe, zato nemojte gladovati! Kao primjer pravilne prehrane može vam poslužiti model mediteranske prehrane ili krono prehrane, koje možete pronaći na našoj web stranici, a ukoliko želite u kraćem roku pobijetiti masne stanice, slijedi još nekoliko prehrambenih savjeta, kojih se ne smijete pridržavati dulje od 10 dana. Obroci trebaju biti češći (5 do 6 obroka dnevno) i količinski manji, ne preskačite doručak, naglasak stavite na zdrave masnoće (nezasićene masti) i bjelančevine (krto meso i riba), unos ugljikohidrata potrebno je ograničiti i birati one s nižim glikemijskim indeksom (cjelovite žitarice, negomoljasto povrće). Pijte dovoljno tekućine, vode ili zelenog čaja.

Tjelovježba
Budite ustrajni i redoviti u tjelovježbi. Započnite s kardio treninzima, potom nastavite s dizanjem utega. Nastojte što manje vremena provoditi u sjedilačkim aktivnostima.
Najidealnije vrijeme za aerobni trening je jutro, zbog toga što su zalihe glikogena (ugljikohidrata) najmanje te se tako najbrže počinju trošiti masti. Također nikada se nemojte bazirati na jednu skupinu mišića. Da bi se pravilno mršavilo, potrebno je aktivirati sve mišiće tijela. Nakon treninga možete si priuštiti unos jednostavnih šećera, kako bi "nahranili" iscrpljeni mišić. Naravno ne smije se pretjerati i nastojte odabrati zdraviju inačicu jednostavnog šećera, a to je voće. Osim toga pružit će vam i odgovarajuću hidraciju.

I za kraj, ne zaboravite na kvalitetan san! Brojne studije su pokazale poveznicu između nedostatka sna i debljanja. Stoga, osigurajte tijelu dovoljno odmora i barem 7 sati kvalitetnog sna, odlazeći svaku večer na spavanje u otprilike isto vrijeme.