Vitamini B skupine

Ukoliko primjetite probleme sa zdravljem, koji se očituju učestalim glavoboljama, zaboravljivošću, razdražljivošću, umorom, bolovima u mišićima, problemima s kožom ili pak probavnim tegobama, vjerojatno patite od nedostatka vitamina B skupine.

Vitamine B skupine možemo označiti kao nutraceutike širokog spektra. Sudjeluju u održavanju i očuvanju različitih organskih sutava, kao što su krvožilni sustav, živčani sustav, imunološki i probavni sustav, potiču izmjenu tvari u organizmu, sudjeluju u energijskom metabolizmu, te naposlijetku, doprinose održavanju zdravlje kože, kose i noktiju.
Osim važnosti u otklanjaju poteškoća koje se tiču tjelesnog zdravlja, njihov spektar djelovanja obuhvaća i živčani sustav. Pomažu prevenciji i ublažavanju simptoma neurološki bolesti, kao i različitih psiholoških stanja, primjerice letargije, razdražljivosti i depreseije.

Rezultati jedne studije provedene u Quebecu 2016. godine povezuju utjecaj vitamina B6 na smanjenje stope razvoja depresije za 43% kod žena, što je i povezano s većim energijskim unosom, dok kod muškaraca vitamin B12 ima tu ulogu, neovisno o energijskom unosu.

Pojačan rizik deficita vitamina B skupine karakterističan je za osobe starije dobi, osobe izložene sportskim naporima, osobe koje su često izložene stresu, te za osobe koje se neadekvatno hrane.