Aloalaks

 • Kod opstipacije – izostanak spontanog pražnjenja crijeva
 • Kod konstipacije – tvrde, male i suhe stolice, uz otežano pražnjenje crijeva i osjećaj nepotpunog pražnjenja manje od tri puta tjedno tijekom 12 tjedana

Prirodni dodatak prehrani čiji su glavni sastojci liofilizirani kivi s dodatkom antrakinonskih glikozida iz lista aloje vere, spojeva koji povećavaju peristaltiku i pokretljivost crijeva.

 

Opstipacija

Jedan od najčešćih problema s kojim se susrećemo svakodnevno je zatvor ili opstipacija. Pacijenti često krivo definiraju zatvor i prerano posegnu za lijekovima kako bi što brže eliminirali svoj problem.

— OPŠIRNIJE
1

Aloja vera

Aloja vera sadrži antrakinonske glikozide (aloin A i B) koji ulaskom u debelo crijevo dolaze u dodir s mikroorganizmima koji oslobađaju antrakinone.

— OPŠIRNIJE
2

Liofilizirani plod kivija

Liofilizacijom svježeg ploda kivija omogućena je veća aktivnost i bioraspoloživost enzima, prebiotika i vlakana. Kivi sadrži značajan udio prehrambenih vlakana koja imaju važnu ulogu u regulaciji probave, čemu pridonosi i probavni enzim aktinidin.

— OPŠIRNIJE
 

 

Uzimati 1-2 kapsule dnevno, navečer prije spavanja.

 

Pitanja i odgovori

  Aloalaks se koristi kod akutnih tegoba probavnog sustava. Sadrži zeleni dio lista aloje vere koji sadrži antrakinonske glikozide, spojeve koji postaju aktivni u debelom crijevu pojačavajući peristaltiku i pokretljivost crijeva. Aloalaks se može koristiti maksimalno dva tjedna nakon čega može doći do pojave tolerancije (navikavanja crijeva) pa je potreban oprez tijekom primjene. Međutim, aloja vera u kombinaciji s osmotskim laksativima poput suhih smokava, suhih šljiva i kivija osigurava trajniji učinak te se sporije razvija navikavanje. Proizvod se ne smije koristiti kod bolova u trbuhu, upalnih stanja (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis) te u trudnoći i tijekom dojenja. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom.

  Iako krvava stolica ne mora nužno uvijek biti ozbiljna, međutim, kod svake krvave stolice treba se javiti svom liječniku. Svijetla boja krvi obično naznačuje problem hemoroida ili puknuća fisura. Stolica mora biti formirana, dnevne količine između 120 i 140 grama. Ako je prolaz crijevnog sadržaja usporen, sluznica će apsorbirati vodu i doći će do pojave "tvrđe" stolice. Ritam normalnog pražnjenja varira od dvije do tri stolice dnevno do jedne stolice u tri dana.

  Savjeti za opuštanje crijeva
   
  1. Ne preskačite obroke; polako žvačite, pokušajte steći naviku začinjanja jela djevičanskim maslinovim uljem te izbjegavajte pržena jela.
  2. Izbjegavajte brzu hranu i općenito brzo konzumiranje obroka te visoko rafinirane namirnice ili pak namirnice bogate masnoćama.
  3. Pijte 2 litre vode dnevno: voda je izvor zdravlja i pomaže u omekšavanju stolice u slučaju zatvora.
  4. Uvedite više namirnica bogatih vlaknima u svakodnevnu prehranu jer su vlakna neizostavan dio uravnotežene prehrane.
  5. Pomoć kod opuštanja crijeva može pružiti i svima dobro poznati mineral magnezij, koji djeluje na mišiće, opušta ih pa tako opušta i crijeva te olakšava probavu.
  6. Redovito se bavite nekom fizičkom aktivnošću: hodanje, trčanje i vježbe za trbušne mišiće pomažu da mišići koji sudjeluju u izlučivanju stolice ostanu u dobroj formi.
  Kada:
  -  su simptomi novonastali i predstavljaju značajnu promjenu prema uobičajenom
  - traju dulje od tri tjedna
  - je značajan intenzitet tegoba
  - su simptomi povezani sa značajnim općim tegobama (gubitak tjelesne mase,    pojava krvi u stolici/toaletnom papiru, vrućica, kronični umor). 
  Preporuke Svjetskog gastroenterološkog društva uključuju redovite preventivne kontrolne preglede u svrhu ranog otkrivanja raka i dobroćudnih polipa debelog crijeva, što upućuje na prevenciju zloćudne preobrazbe dobroćudnog polipa u rak. Prema tim preporukama, svaka osoba, bez obzira na simptome, trebala bi s 50 godina starosti obaviti pregled debelog crijeva u cijelosti, tj. kolonoskopiju, a osobe kod kojih je netko u bližoj obitelji imao rak debelog crijeva, prvu kolonoskopiju trebale bi učiniti i deset godina prije, znači najkasnije sa 40 godina starosti. Ako osoba ima simptome krvarenja iz debelog crijeva, česte izmjene prolijevaste stolice i zatvora, pregled i pretrage preporučuju se i prije.
   

  Kod akutnog zatvora obično su potrebne jednostavne, ali hitne mjere kao što je trenutačna nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita, nadoknada dobrih bakterija u crijevima i reguliranje probave te uravnotežena prehrana za vrijeme trajanja proljeva. Za sprječavanje širenja infekcije vrlo je važna higijena.

Zdravi kutak