Razvoj Mediteranskog faktora MF® proveden je u suradnji s Kemijsko-tehnološkim i Medicinskim fakultetom u Splitu te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ispitivan je fenolni sastav i antioksidacijska svojstva te je provedeno istraživanje izravnih krvožilnih učinaka tipičnih mediteranskih biljaka. Biljke koje su ušle u uži izbor u kreiranju mediteranskog faktora dio su autohtone flore Mediterana s izuzetnim sastavom biološki aktivnih komponenti i djelovanjem na ljudski organizam. Temeljem postignutih rezultata, kao sastavni dio MF-a odabrana je kombinacija ekstrakata sjemenki i pokožice, ploda nara i lista masline.

Prepoznali smo i važnost suradnje gospodarstva i znanosti te proizvode razvijamo u suradnji s istaknutim stručnjacima znanstvenih institucija.

Ekstrakt sjemenki grožđa

Sadrži tri najjača biljna flavonoida: resveratrol, kvercetin, antocijanidi i proantocijanidi (OPC) koji su nositelji snažnog antioksidacijskog djelovanja te pozitivno utječu na kardiovaskularni, dišni, živčani i imunološki sustav te regulaciju šećera u krvi.

Ekstrakt pokožice grožđa

Izvor polifenolnih spojeva koji posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal znatno usporavajući prirodni proces starenja. Fitonutrijenti pozitivno djeluju na srce, krvotok, probavu i živčani sustav te potiču obrambene mehanizme cijelog organizma.

Ekstrakt lista masline

Osim puno biljnih hranjivih sastojaka i vrlo učinkovitog sastojka oleuropeina, ima još najmanje 11 drugih, važnih antioksidanata. Posjeduje jako antimikrobno i antioksidacijsko djelovanje, pomaže u reguliranju krvnog tlaka, snižavanju kolesterola te liječenju kroničnog umora i alergija.

Ekstrakt ploda nara

Odličan izvor vitamina C, vitamina B5, kalija i polifenola, kao što su tanini i flavonoidi. Najzastupljeniji polifenol je punikalagin koji je pokazao svojstva ˝hvatanja˝ slobodnih radikala (antioksidant) te pogoduje zdravlju srca i krvnih žila i smanjuje kolesterol i tlak.

Stanje organizma je ključan element koji diktira kakva će učinkovitost unesenih nutrijenata biti – a ova činjenica je pokretačka sila u razvoju svakog Herba.hr proizvoda. Da bi se osiguralo optimalno djelovanje svaki vitamin, mineral ili neka druga hranjiva tvar mora se učinkovito apsorbirati, distribuirati i metabolizirati te mora sudjelovati u širokoj lepezi sinergijskih interakcija s enzimima i ostalim nutrijentima u tijelu. Bitna značajka mediteranskih biljaka je to što njih ne karakterizira samo jedan spoj ili izdvojeni sastojak kao u farmaceutskim pripravcima, već one sadrže kombinacije prirodnih spojeva koji svojim sinergijskim djelovanjem daju upravo željeni efekt na ljudsko zdravlje, potičući prirodnu ravnotežu u organizmu.