Kako brzo podići razinu željeza na prirodan način

Željezo je neophodno za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim stanicama. Ako imate anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, uzimanje željeza oralno ili intravenozno uz vitamin C često je najbrži način za podizanje razine željeza.

Ako imate anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, uzimanje željeza oralno ili intravenozno uz vitamin C često je najbrži način za podizanje razine željeza.

Željezo je neophodno za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim stanicama, što pomaže crvenim krvnim stanicama (eritrocitima) da prenose kisik do organa i drugih tkiva u tijelu. Nedostatak željeza remeti taj proces, a nedovoljna opskrba kisikom može uzrokovati osjećaj umora i nedostatka zraka tijekom fizičkih aktivnosti.

Vaš će liječnik prvo pokušati utvrditi uzrok i težinu vaše anemije, a zatim će vam preporučiti odgovarajuće liječenje. Ovisno o vašim krvnim pretragama (uključujući razinu hemoglobina, broj crvenih krvnih zrnaca itd.), vaš liječnik može preporučiti da jedete hranu bogatu željezom i hranu bogatu vitaminom C umjesto prepisivanja dodatka željeza. U teškim slučajevima može biti potrebna transfuzija krvi.

Pića bogata željezom

Zdrava pića bogata željezom uključuju:

  • sok od jabuke,
  • nektar marelice,
  • goveđa juha,
  • sok od repe,
  • “zeleni” smoothieji (obično sadrži sastojke kao što su kelj, špinat, celer, blitva, pšenična trava, krastavac, peršin i menta). Dodavanje sjemenki lana ili sezama u smoothieje također može povećati njihov sadržaj željeza.
  • sok od naranče,
  • sok od grejpa,
  • smoothie od proteina graška,
  • sok od suhih šljiva,
  • sok od rajčice,
  • sok od špinata,
  • sok od kivija,
  • sok od jagoda.

Kako brzo podići razinu željeza na prirodan način

Hrana bogata željezom

Važno je imati uravnoteženu prehranu koja je bogata vitaminima i mineralima kako biste izbjegli bilo kakav nedostatak. Kada je u pitanju anemija uzrokovana nedostatkom željeza, tražite hranu koja je bogata željezom, vitaminom C, vitaminom B12 i folatom (folnom kiselinom).

Izvori željeza u hrani:

  • špinat,
  • potočarka,
  • kelj,
  • grožđice,
  • marelice,
  • suhe šljive,
  • meso,
  • piletina,
  • žitarice i kruh obogaćeni željezom.

Izvori vitamina C u hrani:

  • grejp,
  • naranče,
  • kivi,
  • jagode,
  • šljive,
  • rajčice.

Izvori vitamina B12 u hrani:

  • meso,
  • piletina,
  • riba,
  • jaja,
  • obogaćeni kruh, tjestenina, riža i žitarice.

Kako brzo podići razinu željeza na prirodan način

Uzroci anemije uzrokovane nedostatkom željeza

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza posljedica je gubitka željeza u tijelu zbog:

  • Gubitak krvi, čiji uzrok mogu biti:
    • obilne mjesečnice,
    • peptički ulkusi,
    • hijatalna hernija,
    • polipi debelog crijeva,
    • rak debelog crijeva,
    • redovita uporaba nekih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) koji se izdaju bez recepta.
  • Nedostatak željeza u vašoj prehrani.
  • Nemogućnost apsorpcije željeza zbog crijevnog poremećaja ili operacije kojom se uklanja dio vašeg crijeva. Apsorpcija željeza iz hrane prvo se događa u tankom crijevu, koje se zatim otpušta u krv. Crijevni poremećaj, poput celijakije, koči taj proces. Kirurško uklanjanje dijela crijeva također smanjuje vašu sposobnost apsorpcije dovoljne količine željeza.
  • Razdoblja povećanih potreba za željezom, kao što su trudnoća i dojenje, također mogu pridonijeti nedostatku željeza. Bez odgovarajućeg unosa željeza, trudnice često pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Pretjerano krvarenje nakon poroda također može uzrokovati anemiju.

Utjecaj anemije na tijelo

Kad netko razvije anemiju, kaže se da je anemičan, što znači da ima simptome poput jakog umora ili stalnog osjećaja hladnoće. Anemija utječe na različite ljude na različite načine:

Novorođenčad: Neka se djeca rađaju s niskim brojem crvenih krvnih stanica. Većina novorođenčadi ne treba liječenje anemije, ali neka s teškom anemijom mogu trebati transfuziju krvi.

Dojenčad: dojenčad može dobiti manje željeza nego što im je potrebno kada počnu jesti krutu hranu. To je zato što se željezo u čvrstoj hrani ne apsorbira tako lako kao željezo u majčinom mlijeku ili formuli. Dojenčad s anemijom može izgledati letargično.

Djeca: Djeca puno rastu između rođenja i dobi od 2 godine. Djeca koja prolaze kroz skokove rasta trebaju više željeza. Djeca s anemijom mogu razviti povezane probleme kao što su odgođeni razvoj motoričkih vještina i problemi s učenjem.

Kako brzo podići razinu željeza na prirodan način

Trudnice: Žene koje su trudne mogu razviti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, što može povećati mogućnost komplikacija kao što je prijevremeni porod ili rađanje djece s malom porođajnom težinom.

Žene s obilnim mjesečnicama: Žene koje imaju obilne mjesečnice (menstrualno krvarenje) ili stanja poput fibroida maternice mogu izgubiti krv i razviti anemiju.

Osobe u dobi od 65 godina i starije: osobe starije od 65 godina imaju veću vjerojatnost da im je prehrana siromašna željezom ili da boluju od određenih kroničnih bolesti koje povećavaju rizik od razvoja anemije. Ako razviju anemiju, mogu imati problema sa srcem ili slabost zbog čega im je teško kretati se. Mogu patiti od zbunjenosti ili depresije.

Osobe s kroničnim stanjima: neka kronična stanja poput autoimunih bolesti ili raka mogu povećati rizik od anemije. Ovo je anemija kronične bolesti.

Herba Fe Kapsule

HERBA Fe kapsule željeza

HERBA Fe kapsule željeza dodatak su prehrani koji sadrži vitamin C radi bolje apsorpcije i pomaže proizvodnju crvenih krvnih stanica. Pogodan je za trudnice i dojilje.

Herba Fe sadrži željezo u keliranom obliku, prirodnog podrijetla koji ne izaziva probavne ni želučane probleme.

Maksimalnu apsorpciju osigurava lako probavljiv oblik željeza uz dodatak vitamina C, B12, B6, folne kiseline, bakra te prirodnih spojeva iz liofilizirane cikle, kupine i višnje.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.