Kako poboljšati rad jetre

Jetra je najveći unutarnji organ u ljudskom tijelu. Obuhvaća desetke tjelesnih funkcija, uključujući uklanjanje toksina iz tijela, čišćenje krvi, pretvaranje hranjivih tvari iz hrane, proizvodnju žuči, pretvaranje masti i skladištenje glukoze.

Jetra je najveći unutarnji organ u ljudskom tijelu. Nalazi se na gornjoj desnoj strani trbuha i povezuje se sa žučnim mjehurom. Uključena je u desetke tjelesnih funkcija, uključujući uklanjanje toksina iz tijela, čišćenje krvi, pretvaranje hranjivih tvari iz hrane, proizvodnju žuči, pretvaranje masti i skladištenje glukoze.

Postoje razne vrste bolesti jetre, uključujući cirozu, alkoholnu bolest jetre, nealkoholnu masnu bolest jetre, hepatitis, rak jetre, genetske poremećaje i druge.

U ovom tekstu donosimo nekoliko savjeta kako da poboljšate rad jetre.

Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola i lijekova

Alkohol se prvenstveno prerađuje u jetri, tako da noć obilnog opijanja znači da jetra mora raditi prekovremeno kako bi tijelo vratila u ravnotežu. Ako konzumirate alkohol činite to umjereno – ne više od jednog pića dnevno za odrasle žene ili jednog do dva pića dnevno za odrasle muškarce.

Ako uzimate lijekove i zabrinuti ste za svoju jetru zbog eventualnih nuspojava, razgovarajte sa svojim liječnikom o alternativnim opcijama, kao što je promjena lijeka ili smanjenje doze.

Još jedno “rizično ponašanje” koje treba izbjegavati je spolni odnos bez zaštite, osobito s više partnera, budući da to povećava rizik od zaraze hepatitisom i drugim virusima ili infekcijama.

Kako poboljšati rad jetre

Držite se protuupalne dijete i birajte organske namirnice

Vaša prehrana drastično utječe na rad vaše jetre. Budući da jetra razgrađuje masti, pretvara bjelančevine i šećer i uklanja tvari iz krvi, može u nekom trenutku postati preopterećena.

Dijeta s malo šećera i toksina koja se sastoji od hrane bogate vlaknima ključna je za podršku vašoj jetri. Prema nekim istraživanjima, visoke količine antioksidansa i vlakana mogu čak pomoći u regeneraciji oštećene i bolesne jetre.

Održavajte ravnotežu jedući cjelovitu hranu (po mogućnosti organsku), uključujući nerafinirane izvore ugljikohidrata, povrća, voća i zdravih masti. Što se tiče masti i proteina u vašoj prehrani, usredotočite se na kvalitetne izvore (npr. jaja, meso i morski plodovi dobiveni iz prirodnog okruženja) kako bi jetra mogla pravilno razgraditi masti i ukloniti višak kolesterola i toksina.

Odabir organske hrane jedan je od rijetkih dokazanih načina za smanjenje razine pesticida u tijelu. Organska hrana s visokim učinkom antioksidansa bori se protiv negativnih učinaka koje stres, zagađenje i loša prehrana imaju na zdravlje vaše jetre, istovremeno povećavajući prirodnu detoksikaciju jetre i sposobnost izbacivanja toksina putem urina.

Ljekovito bilje za jačanje jetre

Ljekovito bilje se desetljećima koristi kako bi pomoglo jetri da metabolizira kemikalije koje se nalaze u raznim lijekovima, antibioticima, hormonima i hranjivim tvarima poput proteina i masti. Iako biljke nisu nužno učinkovite u liječenju bolesti jetre i nisu namijenjene za tu svrhu, nekoliko snažnih biljaka za koje se zna da daju poticaj jetri u pretvaranju hranjivih tvari i uklanjanju toksina uključuju:

  • Mliječni čičak – izvrstan izvor antioksidansa zvanog silimarin, koji sprječava gubitak glutationa u jetri i također se bori protiv bolesti jetre.
  • Tulsi (sveti bosiljak) – sadrži eterična ulja koja pomažu u borbi protiv bakterija, teških metala, pa čak i sojeva gljivica.
  • Korijen maslačka (da, ista vrsta koja se nalazi u vašem dvorištu i koju biste mogli smatrati korovom!) – ima prirodni diuretski učinak. To znači da pomaže uravnotežiti razine tekućine i potiče napore jetre da brzo eliminira toksine, jača imunološki sustav, pomaže u ravnoteži šećera u krvi i ublažava probavne smetnje.
  • Korijen sladića – ima protuupalna svojstva i može pomoći u smirivanju gastrointestinalnih problema.
  • Zvinčac (bupleurum) – ljekoviti korijen koji se koristi za borbu protiv infekcija i poboljšanje probavnih problema poput refluksa kiseline, proljeva i zatvora. Pomaže u poboljšanju rada nadbubrežne žlijezde, smanjuje učinke stresa i pojačava rad imunološkog sustava.

 

Kako poboljšati rad jetre

Smanjite stres i prakticirajte opraštanje

Kakve veze ima oprost s vašom jetrom? Većina se svodi na vaše hormone. Povijesno gledano, holistički praktičari povezivali su emocionalne probleme s oštećenjem jetre i, stoga, sveukupnim lošim zdravljem. Kao što vjerojatno znate, velike količine kroničnog stresa – koji mogu uzrokovati emocionalni problemi, problemi u vezi i zadržavanje krivnje, ljutnje ili srama – imaju utjecaj na vaš endokrini, reproduktivni, probavni i imunološki sustav.

Istraživanja pokazuju da promjene u osovini hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA) uzrokovane stresom potiču upalni odgovor i pogoršavaju oštećenje jetre, čak doprinoseći bolestima jetre.

Kaže se da oštećena jetra blokira zdrav emocionalni tijek, proizvodi frustraciju i izaziva ljutnju – a vjerovali ili ne, to ima fizičke implikacije. Loša funkcija jetre povezana je s fizičkim i psihičkim simptomima, uključujući: moždanu maglu, bol u rebrima, vrtoglavicu, glavobolju, grčeve, probleme sa zglobovima ili tetivama, menstrualne probleme, zamagljen vid i probavne smetnje. To također može stvoriti začarani krug, jer što ste pod većim stresom, to može doći do veće disfunkcije jetre.

Budući da je jetra usko povezana s funkcijama maternice, uključena u regulaciju reproduktivnih hormona, ženskog menstrualnog ciklusa i libida, važno je osloboditi se nakupljenog bijesa i održati pozitivnu energiju izbjegavanjem sukoba i stresa zbog sitnica.

Vježbajte i razgibavajte tijelo

Istraživanja pokazuju da vježbanje smanjuje upalu i oksidativni stres kod bolesti jetre povezanih s pretilošću. Budući da jetra pohranjuje i obrađuje vašu krv, cirkulacija je važna kako bi se omogućili njezini učinci čišćenja. Tijelo može stagnirati i biti podložnije bolestima kada je cirkulacija slaba.

Tijekom fizičkih aktivnosti srce pumpa više krvi. Jetra je tada sposobnija puštati krv u vaš mozak, organe, tetive, zglobove i mišiće. Vježbanje također pomaže krvi i hranjivim tvarima da dođu do reproduktivnih ili probavnih organa, što je korisno za upravljanje simptomima povezanim s jetrom.

EKSTRAKT LISTA ARTIČOKE u kapsulama

Artičoka

EKSTRAKT LISTA ARTIČOKE u kapsulama čisti i regenerira jetru, snižava kolesterol i pomaže pri mršavljenju i vraća energiju.

Artičoka je odličan izvor mnogih vitamina poput C, B, K te je bogata bakrom, željezom, magnezijem i kalcijem.

Svakodnevnim korištenjem kapsula ekstrakta lista artičoke osigurajte svom tijelu pravilno funkcioniranje jetre i pomozite joj pri uklanjanju lošeg kolesterola kao i obnovi vašeg kardiovaskularnog sustava.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.