Proljetni umor: što ga uzrokuje i kako vratiti energiju

Proljetni umor je sezonski problem koji može imati veliki utjecaj na kvalitetu vašeg života. Razumijevanje uzroka proljetnog umora moglo bi vam pomoći da se brže riješite simptoma i omogućiti vam da uživate u sezoni.

Proljetni umor je sezonski problem koji može imati veliki utjecaj na kvalitetu vašeg života. Ovaj fenomen općenito više pogađa žene nego muškarce. Razumijevanje uzroka proljetnog umora moglo bi vam pomoći da se brže riješite simptoma i omogućiti vam da uživate u sezoni.

Što je proljetni umor?

Proljetni umor je stanje u kojem se javljaju simptomi umora, nedostatka energije ili depresije povezane s početkom proljetne sezone. Ovo nepoželjno i neugodno stanje može biti rezultat normalne reakcije na toplije vrijeme ili biti povezano s medicinskim čimbenicima, poput alergija.

Proljetni umor nije definiran kao bolest, već je prije fenomen koji dolazi s proljećem i pogađa neke pojedince.

Mogući uzroci proljetnog umora

Iako može postojati mnogo različitih uzroka proljetnog umora, sljedeći čimbenici mogu biti uzrok simptoma.

Neravnoteža hormona

Prema jednoj teoriji koja objašnjava ovaj fenomen, tijekom zime razina serotonina može pasti. Proizvodnja “hormona sreće” može se potaknuti sunčevom svjetlošću, ali dnevno svjetlo je ograničeno tijekom zime. Umjesto toga, tijelo proizvodi višak melatonina, “hormona sna”. Učinak je poremećaj vaših normalnih cirkadijalnih ritmova, zbog čega se možete osjećati omamljeno i pospano.

U proljeće su dani duži i tijelo počinje prilagođavati razinu hormona. U procesu se oslobađa više endorfina, estrogena i testosterona. Kao rezultat toga, ova hormonska promjena može dodatno opteretiti vaše tijelo i rezultirati osjećajem umora.

Proljetni umor: što ga uzrokuje i kako vratiti energiju

Promjene temperature

Proljetna sezona donosi oscilacije u temperaturama zraka, stalne izmjene toplog i hladnog. Prelazak s toplog zraka na hladan može uzrokovati sužavanje krvnih žila u vašem tijelu u pokušaju da spriječi gubitak topline. Međutim, to također sprječava cirkulaciju krvi. Posljedično, vaš krvni tlak raste. Simptomi visokog krvnog tlaka, poput vrtoglavice, mučnine i pospanosti, mogu uzrokovati osjećaj umora.

Kad se proljetna sezona zahukta, mogli biste doživjeti pad krvnog tlaka. Znojenje može uzrokovati gubitak natrija i kalija te dehidraciju, što može dovesti do skoka hormona stresa i pada krvnog tlaka. Kao rezultat može se pojaviti osjećaj umora.

Ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena također može uzrokovati umor. U proljeće se satovi pomiču unaprijed, što znači da ćete vjerojatno doživjeti poremećaj sna. Vjerojatno ćete spavati manje prve noći kada se sat pomakne za sat unaprijed i možda ćete nekoliko tjedana imati problema s dovoljno sna. Vašem će tijelu možda trebati neko vrijeme da se prilagodi. Zbog gubitka sna možete se osjećati umorno, potišteno i tromo.

Alergije i depresija

Proljeće je sezona alergija. Alergije na pelud mogu izazvati kaos u vašem tijelu – kihanje, šmrcanje i mrzovoljnost. Istraživanja sugeriraju da postoji veza između alergija i depresije.

Simptomi proljetnog umora

Simptomi ovog fenomena obično se pojavljuju od sredine ožujka do sredine travnja i mogu varirati u jačini od osobe do osobe. Uobičajeni simptomi uključuju:

 • umor (unatoč dovoljnoj količini sna),
 • pospanost,
 • apatija,
 • loše raspoloženje,
 • osjetljivost na promjene vremena,
 • vrtoglavica,
 • tjeskoba,
 • razdražljivost,
 • glavobolje,
 • smanjen libido,
 • bolni zglobovi,
 • nedostatak energije.

Proljetni umor: što ga uzrokuje i kako vratiti energiju

Kako ublažiti proljetni umor

Postoji nekoliko načina na koje možete ublažiti proljetni umor i učiniti da se osjećate bolje:

Izađite na otvoreno

Kako biste pobijedili proljetni umor, izađite van i poboljšajte raspoloženje, podignite energiju i motivaciju. Uživajte u sunčevoj svjetlosti lijepog proljetnog dana – to može povećati razinu serotonina, endorfina i vitamina D i učiniti da se osjećate dobro.

Također, postoji mnogo aktivnosti koje možete raditi na otvorenom, od šetnje psa ili vožnje biciklom do posla. Dobro raspoloženje na početku dana može vam pomoći da ostanete motivirani i puni energije cijeli dan. Osim toga, udisanje svježeg zraka može biti okrepljujuće kao i samo proljeće.

Međutim, ako se suočavate s ozbiljnim proljetnim alergijama, možda biste se trebali sunčati na balkonu ili pored prozora kako bi izbjegli visoke koncentracije peludi. Također možete prije izlaska van uzeti neke dodatke poput kvercetina i bromelaina kao prirodne borce protiv histamina, kako biste bolje podnosili proljetnu peludnu groznicu.

Jedite svježu zdravu hranu

Da biste potaknuli metaboličke procese u tijelu, morate imati pravilnu prehranu. Nemasni proteini, cjelovite žitarice, riba (losos, tuna, skuša), mahunarke, zeleno lisnato povrće i jaja dobri su izvori hrane koji su prepuni bitnih vitamina i minerala. Namirnice koje sadrže vitamine, vlakna, zdrave masnoće i minerale potrebne tijelu idealne su za prevladavanje proljetnog umora.

Izbjegavajte teške obroke i držite se lagane hrane, poput proljetnog voća i povrća, koja se lako probavlja. Također, ne zaboravite piti puno vode kako biste ostali hidrirani. Klonite se prerađene i slane hrane.

Proljetni umor: što ga uzrokuje i kako vratiti energiju

Vježbajte redovito

Vježbanje može podići energiju. Proljetna jutarnja tjelovježba može potaknuti cirkulaciju, odagnati umor iz tijela i podići raspoloženje. Odvojite barem 20-30 minuta za tjelesne aktivnosti koje vam najviše odgovaraju. To vam može pomoći u prilagodbi na sezonske promjene.

Dovoljno spavajte

Kvalitetan san može pomoći u suzbijanju umora i vratiti vam snagu za sljedeći dan. Pridržavajte se rasporeda spavanja ako želite izbjeći ometanje ciklusa spavanja i budnosti te održavati tjelesni cirkadijalni ritam uravnoteženim.

Odvojite vrijeme za sebe

Život postaje pun obaveza i ponekad može biti izazovno uzeti prijeko potreban odmor. Međutim, ako se borite s proljetnim umorom, možda ćete morati usporiti i pobrinuti se za sebe. Ako ste veći dio zime proveli u zatvorenom prostoru, izađite van i uživajte u toplijem vremenu i sunčevoj svjetlosti. Prošećite parkom sa svojom djecom, partnerom, prijateljima ili kućnim ljubimcima.

Meditacija i joga također mogu pomoći u otpuštanju stresa i napetosti iz vašeg tijela. Također biste se mogli baviti nekom kreativnom aktivnošću poput keramike, slikanja ili crtanja. Sve u svemu, dajte svom tijelu potrebno vrijeme da se oporavi od svakodnevnog stresa s kojim se suočava.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.