7 najboljih kućnih lijekova za anemiju

Osjećate li se stalno umorno? Ili vam je koža nedavno bila blijeda i bez sjaja? Anemija je stanje u kojem vašem tijelu nedostaje crvenih krvnih stanica.

Osjećate li se stalno umorno? Ili vam je koža nedavno bila blijeda i bez sjaja? Možda odmor nije sve što vam treba. Anemija je stanje u kojem vašem tijelu nedostaje crvenih krvnih stanica. Zdrava crvena krvna zrnca glavni su dio hemoglobina u vašoj krvi koji veže kisik. To jednostavno znači da ako imate nizak broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, tada stanice u vašem tijelu možda neće dobiti dovoljno kisika da ispravno funkcioniraju, zbog čega biste se mogli osjećati umorno većinu vremena.

Postoje mnoge vrste anemije, ali najčešća je uzrokovana nedostatkom željeza u tijelu. Koštana srž zahtijeva željezo za proizvodnju hemoglobina. Bez dovoljno željeza u tijelu, ono neće moći proizvesti hemoglobin za crvena krvna zrnca. Indija je jedna od nacija s najviše anemičnih žena i djece. Kod trudnica anemija uzrokovana nedostatkom željeza može uzrokovati ozbiljne komplikacije, dok kod djece može utjecati na njihov jezik i motoriku.

Simptomi anemije

Većina simptoma anemije vrlo je česta i mogu proći nezapaženo. Stoga je važno provjeriti razinu hemoglobina ako već dulje vrijeme osjećate bilo što od sljedećeg:

 • konstantan umor,
 • blijeda koža,
 • jako opadanje kose,
 • nedostatak energije,
 • učestalo ubrzano lupanje srca,
 • kratkoća daha,
 • konstantno neraspoloženje ili osjećaj slabosti.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, muškarci koji imaju manje od 13 grama hemoglobina po decilitru su anemični, a isto vrijedi i za žene koje imaju manje od 12 grama hemoglobina po decilitru.

Ipak, nema razloga za paniku. Anemija se može liječiti i kontrolirati uz malo pažnje i opreza. Ako imate anemiju, prvi korak je razgovor sa svojim liječnikom o uzimanju dodataka željeza. Osim toga, svakako trebate obogatiti svoju prehranu namirnicama bogatim željezom.

Sastavili smo neke od najboljih kućnih lijekova za anemiju koji vam mogu pomoći povećati energiju i vratiti vitalnost.

Prirodni lijekovi za anemiju

 1. Povećajte unos vitamina C. Anemija ima tendenciju oslabiti vaš imunološki sustav i stoga možete biti skloniji infekcijama i upalnim bolestima. Adekvatne doze vitamina C mogu vas ojačati vaš imunitet, a istovremeno pomažu u apsorpciji željeza. Konzumirajte naranče, a možete popiti i čašu vode s limunom svaki dan.Jogurt s kurkumom
 2. Jogurt s kurkumom. U svojoj knjizi, ‘Ayurvedski kućni lijekovi’, dr. Vasant Lad predlaže da oni koji pate od kapha tipa anemije trebaju popiti šalicu jogurta dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne, sa žličicom kurkume. Kod anemije kapha tipa, osoba može osjetiti oticanje, a koža postaje hladna i vlažna. Ovaj lijek pomaže u balansiranju kapha doshe u tijelu.
 3. Jedite više zelenog povrća. Visoke količine klorofila sadržane u zelenom povrću poput špinata, celera, gorušice i brokule dobar su izvor željeza. Imajte na umu da je špinat najbolje jesti kuhani jer sirovi listovi sadrže oksalnu kiselinu koja može spriječiti apsorpciju željeza u tijelu.
 4. Svježi sok od cikle ili nara djeluje kao izvrstan tvorac krvi, ali i kao njen pročišćivač. Cikla je bogata folnom kiselinom, možete je kombinirati s jabukama ili mrkvom. Nar je, s druge strane, bogat željezom, ali i drugim mineralima poput bakra i kalija. Oba ova soka, ako ih redovito pijete, mogu povećati vašu razinu energije podržavajući zdrav protok krvi i učiniti da se osjećate energičnije.
 5. Bakrena voda se u Ayurvedi smatra vrlo zdravom. Dr. Vasant Lad također savjetuje da se svako jutro voda čuva u bakrenoj posudi preko noći. Ovo pomaže u obnavljanju vašeg tijela prirodnim mineralima, a također je poznato da je vrlo dobro za liječenje gubitka kose.
 6. Konzumacija sjemenki sezama je još jedan odličan način da povećate unos željeza, posebno sjemenki crnog sezama. Sjemenke sezama možete potopiti u malo vode dva do tri sata, a zatim ih samljeti u pastu. konzumirajte sa žličicom meda svaki dan.datulje
 7. Grožđice i datulje. Ovo sušeno voće nudi kombinaciju željeza i vitamina C. To omogućuje tijelu da brzo i učinkovito apsorbira željezo iz njih. Pojedite šaku grožđica i jednu ili dvije datulje za doručak ili kao međuobrok. Također su poznati po tome što vam trenutno daju energiju.

 

Dodatak željeza

HERBA Fe kapsule željeza dodatak su prehrani koji sadrži vitamin C radi bolje apsorpcije i pomaže proizvodnju crvenih krvnih stanica. Pogodan je za trudnice i dojilje.
Herba Fe sadrži željezo u keliranom obliku, prirodnog podrijetla koji ne izaziva probavne ni želučane probleme.
Maksimalnu apsorpciju osigurava lako probavljiv oblik željeza uz dodatak vitamina C, B12, B6, folne kiseline, bakra te prirodnih spojeva iz liofilizirane cikle, kupine i višnje.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.