Kako opustiti svoj um, tijelo i dušu

Odmaranje i opuštanje ključni su za vaše zdravlje i vjerojatno ćete primijetiti drastično poboljšanje u svom životu kada vlastitu dobrobit odredite kao prioritet broj 1.

Cjelovito opuštanje – uma, tijela i duše – može vam pomoći da živite punim životom.

Briga o svom zdravlju je važna, ali ne shvaćaju svi da to uključuje opuštanje svih dijelova osobnosti. Poboljšanje cjelokupne vlastite dobrobiti može vam pomoći da živite ispunjen i smislen život.

Odmaranje i opuštanje ključni su za vaše zdravlje i vjerojatno ćete primijetiti drastično poboljšanje u svom životu kada vlastitu dobrobit odredite kao prioritet broj 1.

Kako opustiti svoj um

Ponekad vam se u glavi počnu vrtjeti razne misli i ne znate kako ih zaustaviti. Kada se to dogodi, najbolja stvar koju možete učiniti je pronaći način da opustite svoj um, a postoji mnogo načina kako to učiniti.

Razgovarajte s nekim kome vjerujete

Razgovor s prijateljem od povjerenja ili voljenom osobom jedan je od najučinkovitijih načina da opustite svoj um. Što god da vas muči, razgovor o tome može vam pomoći da riješite svoje probleme.

Podrška voljenih koji vas poznaju i žele ono što je najbolje za vas može biti ključna. Vaša voljena osoba također vam može dati korisne ideje za pomoć u upravljanju stresom.

Razgovarajte s nekim kome vjerujete

Duboko disanje

Vježbe dubokog disanja mogu vam pomoći da razbistrite um i ponovno se usredotočite na bitne dijelove svog života. Ako trebate opustiti svoj um, razmislite o tome da se okrenete vježbama dubokog disanja kako biste odagnali svoje brige.

Kada imate stresne ili tjeskobne osjećaje, uobičajeno je da imate ubrzano, plitko disanje ili kratak dah. Polagano, duboko disanje može ublažiti vašu reakciju na stres i pomoći vam umiriti živčani sustav.

Studija iz 2017. podupire duboko disanje za opuštanje uma jer stručnjaci otkrivaju da ono smanjuje razinu kortizola. Povećani kortizol povezan je sa stresom, a smanjenje kortizola može vam pomoći da se opustite.

Vizualizacija

Da biste vježbali vizualizaciju, možete zamisliti mirno mjesto u svom umu, fokusirajući sve svoje misli i energiju na njega. Lokacija će biti opuštajuća, umirujuća, sigurna, a vi ćete se osjećati mirno i sretno.

Usredotočite se na detalje mjesta dok ravnomjerno dišete kroz nos. Možete odvojiti 10 do 20 minuta da to učinite kad god trebate opustiti svoj um.

Kognitivno restrukturiranje

Kognitivno restrukturiranje je aspekt kognitivne bihevioralne terapije (KBT) koji vam pomaže naučiti opustiti svoj um. Potiče bolje navike koje ograničavaju vašu reakciju na stres. Ponekad biste mogli snažno reagirati na stvari koje nisu prava prijetnja, a restrukturiranje vaših misli može vam pomoći da stvari sagledate realističnije.

Slušajte glazbu

Slušajte glazbu

Slušanje glazbe pomaže vam da opustite svoj um odvraćajući vas od zabrinjavajućih misli. Ovo može izgledati kao da svirate svoje omiljene pjesme i pjevate ili plešete uz njih — ili možete slušati opuštajuću glazbu da umirite svoj um. Odaberite nešto što možete slušati tako da vam ostale misli nestanu.

Kako opustiti svoje tijelo

Opuštanje tijela omogućuje vašem tijelu i umu da se oporave od odgovora na stres. Kada primijetite da ste zaokupljeni beskorisnim razmišljanjem, znači da je vrijeme da opustite svoje tijelo. Korištenje sljedećih tehnika prije nego što negativnost preuzme kontrolu može spriječiti nastanak stresa.

Učinite nešto kreativno

Kreativnost vam može pomoći da se osjećate smireno i opušteno. Kada trebate opustiti svoje tijelo, pokušajte odvojiti malo vremena za uživanje kroz kreativne aktivnosti. Razmotrite aktivnosti poput:

  • slikanje,
  • čitanje,
  • pisanje,
  • sviranje nekog instrumenta,
  • kuhanje,
  • šivanje,
  • ples.

slikanje

Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića uključuje opuštanje svih mišića u vašem tijelu. Zatežete i opuštate jednu po jednu skupinu mišića, počevši od lica i glave.

Odatle se pomičite prema gore dok ne opustite cijelo tijelo. Ova je vježba dobra metoda za oslobađanje od stresa koju možete koristiti kada tonete u san.

Odmorite se od obaveza

Ponekad je najbolji način da opustite svoje tijelo da se odmorite od svojih obaveza. Život postaje pun obaveza, a briga o sebi je teška ako ste stalno u pokretu.

Razmislite o tome da odvojite malo vremena za stvari koje volite, poput čitanja knjige ili kupanja. Možete se baviti vrtlarstvom, otići u šetnju ili raditi bilo što drugo što vam pomaže da se oslobodite stresa.

Vježbajte

Mnogi ljudi o tjelovježbi ne razmišljaju kao o načinu opuštanja, ali ona pomaže u oslobađanju od stresa – a oslobađanje od stresa smanjuje napetost mišića i tjeskobu. Moći ćete razbistriti svoj um i uzeti trenutak da se ponovno usredotočite.

Poboljšajte svoju prehranu

Kada često jedete nezdravu i brzu hranu, istraživanja kažu da biste mogli primijetiti učinke na mentalno zdravlje. Kada želite paziti na svoje tijelo, razmislite o uvođenju cjelovite prehrane. Ograničenje šećera i prerađene hrane može pomoći u održavanju razine hormona, promičući pozitivno mentalno zdravlje.

Kako opustiti dušu

Za opuštanje duše potrebno je odvojiti vrijeme da poslušate svoje srce. To znači odbaciti zabrinjavajuće misli ili druge stresore kako biste mogli ponovno potvrditi ono što je uistinu važno.

Učinite nešto za nekog drugog

Možda će vam trebati odmor od stresa vlastitog života da se opustite. U ovom slučaju, činiti nešto za nekog drugog može napraviti razliku. Razmislite o pronalaženju osobe ili organizacije kojoj možete pomoći, usmjerite pozitivno svoju energiju kako bi vam se duša mogla odmoriti.

odmor

Odmorite se od tehnologije

Elektronika vam može pomoći da se osjećate povezani s drugima, ali također može poremetiti vaše blagostanje. Previše vremena ispred ekrana može pridonijeti stresu, odugovlačenju i ometanju. Odmak od mobitela i računala može vam pomoći da se odmorite i vratite se u kontakt sa svemirom.

Izađite van

Boravak u prirodi jedan je od najboljih načina da odmorite dušu. Ostavite svoj telefon kod kuće dok upijate svaki djelić vanjskog svijeta. Možete otići u šetnju, raditi u svom vrtu ili pronaći opuštajuće mjesto za odmor i dodir sa svojom dušom.

Pokrenite dnevnik zahvalnosti

Razmišljanje o dobrim aspektima vašeg života može vam pomoći da stvari stavite u pozitivnu perspektivu. Može vam pomoći da razmišljate o radosnim iskustvima, a ne o stresu, promičući bolji osjećaj blagostanja.

Pisanje u dnevnik zahvalnosti može vam pomoći da promijenite način razmišljanja i pronađete mir koji želite.

Usredotočite se na nešto što možete kontrolirati

Otpuštanje onoga što ne možete kontrolirati jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju dušu. To možete učiniti tako da se usredotočite na ono što možete kontrolirati, uključujući stvari poput npr. čišćenja prostora.

Još bolje, pokušajte slušati glazbu dok čistite nered ili organizirate stvari. Nema razloga da ne kombinirate oblike opuštanja.

Herba.hr prirodni dodaci prehrani.

Prirodni dodaci prehrani

U borbi protiv simptoma koje uzrokuje stres i nesanica, veliku pomoć mogu pružiti i prirodni dodaci prehrani.

Herba.hr na svom web shopu nudi vam širok asortiman dodataka za pomoć u eliminiranju stresa i nesanice. Svi proizvodi su bazirani na prirodnim sastojcima poput pasiflore, magnezija, melatonina i vitamina B kompleksa te dodatkom pažljivo dizajniranog kompleksa mediteranskih biljaka, nazvanog Mediteranski faktor MF®.

Svi naši proizvodi su proizvedeni i pakirani u Hrvatskoj te su upisani u registar dodataka prehrani Ministarstva zdravstva.