Korisni savjeti za rješavanje nesanice

Ako se probudite s osjećajem da se niste baš odmorili i umorni ste tijekom dana, možda patite od poremećenog sna (nesanice). Nedostatak pravilnog sna može utjecati na vaše zdravlje i raspoloženje – može vas učiniti razdražljivima, tjeskobnima ili neraspoloženima.

Insomnia (nesanica) je medicinski naziv za sve probleme koje imamo sa spavanjem. Može se pojaviti u mnogim oblicima:

  • ne možemo zaspati,
  • budimo se usred noći i ne možemo ponovno zaspati,
  • budimo se noću po nekoliko puta.

To može biti rezultat stresa, radnog rasporeda u različitim smjenama, previše jela neposredno prije spavanja ili loših navika spavanja. Nesanica može biti akutna ili kronična (kratkoročna ili dugotrajna). Može trajati nekoliko dana ili više od mjesec dana.

Primarna i sekundarna nesanica su načini na koje općenito doživljavamo stanje – primarna je kada je uzrok nesanice nepoznat, a sekundarna se javlja kao nuspojava nekog drugog problema.

Ako se probudite s osjećajem da se niste baš odmorili i umorni ste tijekom dana, možda patite od poremećenog sna (nesanice). Nedostatak pravilnog sna može utjecati na vaše zdravlje i raspoloženje – može vas učiniti razdražljivima, tjeskobnima ili neraspoloženima.

Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da bolje spavate.

Važno je napomenuti da nisu sva rješenja učinkovita za sve ljude, stoga pokušajte isprobati sve i pronaći ono što vama najviše odgovara.

Ograničite vrijeme pred ekranom

Puno nas leži u krevetu s mobitelom u ruci – igrajući se, šaljući poruke, na društvenim mrežama itd. Većina nas misli da nam to pomaže da se opustimo, međutim istina je potpuno suprotna. Mnoga istraživanja pokazala su da vrijeme ispred ekrana može otežati kvalitetan san. Plavo svjetlo koje dolazi s vašeg ekrana sprječava vaš mozak da proizvodi nešto što se zove melatonin, kemikalija koja nam pomaže da zaspimo.

Pokušajte isključiti ekran barem pola sata prije nego što pokušate zaspati i pustite mozak da radi svoje!

Ležanje u krevetu s mobitelom u ruci

Topla kupka prije odlaska u krevet

Pripremite si toplu kupku prije nego što odete u krevet. Topla voda će pomoći vašim mišićima da se opuste i da vaše tijelo i mozak budu spremni za san. Dodajte u kupku eterična ulja lavande. Lavanda nam dokazano pomaže da bolje spavamo.

Kvalitetno okruženje za spavanje

Prvo, pokušajte biti dosljedni i svake večeri ići u krevet u isto vrijeme. Drugo, pobrinite se da vaša soba bude tiha, mračna i da nije prevruća ili prehladna. Možda mislite da je jedini način da se udobno osjećate imati mnogo pokrivača i super mekani madrac s nekoliko pjenastih nadmadraca, ali ponekad je manje više. Najviše pomažu jednostavne stvari, stoga napravite promjene koje će vam omogućiti da se osjećate ugodno u svojoj spavaćoj sobi i postelji.

Izbjegavajte pretjeranu stimulaciju

Izbjegavajte jesti obilne obroke, piti alkohol i kofein ili pušiti prije spavanja. Ako je vaše tijelo stimulirano kofeinom, alkoholom ili nikotinom, puno je teže imati dobar san. Ako ste puno jeli, vaše će tijelo biti toliko zaposleno probavljanjem hrane da se nećete moći dovoljno opustiti i utonuti u san. Preporučeno vrijeme između posljednjeg obroka i spavanja je minimalno dva sata.

Ustanite i pokrenite se

Ponekad, ako ne možete spavati ili ste se probudili i ne možete ponovno zaspati, više je stresno ležati u krevetu pokušavajući i ne uspijevajući.

Ustanite i radite nešto drugo neko vrijeme prije nego što se vratite u krevet te pokušajte ponovno. Možete pokušati popiti šalicu toplog mlijeka, koje oslobađa hormone sna u vaš mozak, ili sjediti na sofi i čitati knjigu. Čak i samo ustajanje, odlazak u kuhinju i čaša vode može pomoći.

Čitanje knjige

MAGNEZIJ SAN kapsule

Magnezij San kapsule su prepune prirodnih sastojaka koji će vam omogućiti da lakše zaspete i imate kvalitetan, dug i miran san. Velika količina prirodnog magnezija, dopustit će vašim mišićima i cijelom tijelu da se u potpunosti smire i oporave.

Magnezij San sadrži i melatonin koji će podignuti njegove prirodne razine unutar vašeg tijela. Melatonin će se pobrinuti da vrijeme od vašeg lijeganja u krevet pa do utonuća u san bude što kraće. Nakon buđenja će vas učiniti odmornim i punim energije.

Magnezij San kapsule obogaćene su i ekstraktom lista matičnjaka. Matičnjak je od davnina poznat kao idealna biljka koja pomaže ljudima da otklone stres i napetost. Blagotvornim djelovanjem na kompletan živčani sustav pomoći će vam da se opustite i bolje koncentrirate na izazove pred vama.

Magnezij San kapsule

Procjenjuje se da barem 30% populacije pati od neke vrste nesanice ili poremećaja spavanja u određenom trenutku svog života. Ako sumnjate da ste jedan od njih, sigurno niste sami.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.