Može li ginseng pomoći sportašima tijekom vježbanja?

Nekima od nas dovoljno je teško ustati s kauča i otići do teretane ili sportskog centra, a kamoli odraditi cijeli trening! Kad bi barem postojalo nešto što bi nam osjetno podiglo energiju i pomoglo da pred kraj svake vježbe ne mislimo da ćemo “ispustiti dušu”.

Nekima od nas dovoljno je teško ustati s kauča i otići do teretane ili sportskog centra, a kamoli odraditi cijeli trening!

Kad bi barem postojalo nešto što bi nam osjetno podiglo energiju i pomoglo da pred kraj svake vježbe ne mislimo da ćemo “ispustiti dušu”.

Vjerovali ili ne – postoji!

Ginseng: adaptogena biljka koja se bori protiv umora i daje energiju

Zašto ginseng? Sve se svodi na impresivna adaptogena svojstva ginsenga. Adaptogeni su biljke koje pomažu u poboljšanju otpornosti tijela na stresore svih vrsta – bilo fizičkih, kemijskih ili bioloških.

Tipična reakcija tijela na stres sastoji se od 3 faze:

  1. Faza alarma.
  2. Faza otpora.
  3. Faza iscrpljenosti.

Kad se suočimo sa stresorom (npr. trčanje na traci), naše tijelo reagira pojačanom proizvodnjom hormona poput adrenalina koji poboljšava rad mišića i povećava našu sposobnost da se usredotočimo na vježbu. Ova faza u kojoj se tijelo bori sa stresorom poznata je kao faza otpora. Međutim, kako se umaramo, ulazimo u fazu iscrpljenosti; ovo je mjesto gdje nam ponestane energije – i prestanemo trčati.

Adaptogeni poput ginsenga pomažu rastegnuti središnju fazu našeg vježbanja – fazu otpora, kako bismo imali više energije za nastavak.

Dobrobiti ginsenga na učinkovitost vježbanja

Dokazi o dobrobiti ginsenga na učinkovitost vježbanja

Dobrobiti ginsenga na sportsku izvedbu također nisu samo nagađanja. Sve veći broj istraživanja ističe sposobnost ove biljke da poveća učinkovitost vježbanja povećanjem energije i odgađanjem umora. U nastavku donosimo kratak pregled nekih istraživanja koja naglašavaju zašto bi trebali uzimati ginseng prije vježbanja.

Povećava izdržljivost

Istraživači su u studiji iz 2005. objavljenoj u Journal of Strength and Conditioning Research nasumično rasporedili 29 netreniranih odraslih osoba u 2 skupine. Jedna grupa je primila 675 mg kineskog ginsenga, dok je druga primila placebo (‘lažni’ tretman), koji je trebalo uzimati prije doručka i večere tijekom 30 dana. Istraživači su zatim mjerili koliko je vremena trebalo ispitanicima do stanja iscrpljenosti u testu stacionarnog ciklusa, gdje se otpor postupno povećavao sve dok više nisu mogli pedalirati. Rezultat: oni koji su uzimali ginseng 30 dana mogli su voziti bicikl 4 minute duže od onih u placebo skupini.

Poboljšava nekoliko pokazatelja učinkovitosti

Ginseng može poboljšati pokazatelje učinkovitosti kod sportaša. Prema recenziji iz 2000. objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, njemački i sovjetski istraživači proučavali su učinke ginsenga na izvedbu sportaša tijekom nekoliko desetljeća. Utvrđeno je da su u različitim skupinama mladih sportaša, oni koji su koristili suplement ginsenga pokazali povećanje maksimalnog unosa kisika, poboljšanje vremena oporavka pa čak i niže vrijednosti laktata. Sve su to fiziološke varijable koje su u pozitivnoj korelaciji s izvedbom vježbi izdržljivosti.

Ginseng Performanse

Pospješuje oksidaciju masti

Želite li skinuti višak kilograma vježbanjem, evo još jednog razloga za uzimanje ginsenga: znanstvenici sa Sveučilišta Konkuk (Južna Koreja) otkrili su da aktivni spojevi u ginsengu mogu pomoći u mršavljenju pojačavanjem oksidacije masti tijekom prvih 20 minuta vježbanja – tako da vaše tijelo topi masne stanice, a ne ugljikohidrate.

Dakle, sljedeći put prije odlaska na trening ili u teretanu, ne zaboravite prvo unijeti malo ginsenga u svoj organizam!

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.