Ostanite zdravi i fit tijekom zime

Zimska sezona stavlja pred nas najteže zadatke u smislu očuvanja zdravlja. Ekstremno hladno i vlažno vrijeme, kao i kraći dani i nedostatak sunčeve svjetlosti koja nam daje energiju i snagu, obično najviše opterećuju naše tijelo.

Zimska sezona stavlja pred nas najteže zadatke u smislu očuvanja zdravlja. Ekstremno hladno i vlažno vrijeme, kao i kraći dani i nedostatak sunčeve svjetlosti koja nam daje energiju i snagu, obično najviše opterećuju naše tijelo.

Zbog stalne promjene vremena, tijelu obično treba određen period da se prilagodi na novu temperaturu. Gotovo svaka bolest može se udomiti u našem tijelu tijekom zimske sezone uslijed slabljenja imunološkog sustava. Razlozi pada imuniteta u zimskim danima između ostalog su i smanjena vlažnost zraka koja prevladava tijekom zime i fizička neaktivnost.

Zimski dani stvaraju nekoliko sigurnosnih rizika. Prepoznavanje i sprječavanje tih rizika ključno je za dobro zdravlje. Dakle, da biste uživali u zimskim čarolijama, trebali biste biti zdravi i u formi.

Evo nekoliko savjeta kako da ostanete zdravi zimi.

Brinite o svojoj koži

Ispucala i suha koža zimi gotovo je neizbježna pojava. Hladno vrijeme rezultira oštećenom kožom koja je suha i svrbi, zajedno s ispucalim petama i ispucalim usnama. Pijenje puno vode i korištenje dobre hidratantne kreme mogu vam pomoći u borbi protiv ovog problema. Hidratantne kreme treba redovito nanositi da bi dale željene rezultate.

Rutina njege kože zimi vrlo je važna za održavanje teksture vaše kože.

Girl stretching in snow

Redovita tjelovježba

Mnogi se ljudi tijekom zimskih dana osjećaju letargično. Vrlo je izazovno držati se svojih planova vježbanja ovih dana, ali postoje mnogi drugi načini da ostanete aktivni i ugrijani. Rutina vježbanja tijekom zime vrlo je važna. Pomaže vam da ostanete ugrijani, jača imunološki sustav i pomaže mu u borbi protiv sezonskih gripa i prehlada. Možete se pridružiti satu fitnessa, dizati utege ili jednostavno zaplesati kako bi izgubili malo kalorija. Najvažnija komponenta programa vježbanja je pronaći nešto u čemu uživate. Ako se zabavljate, vjerojatnije je da ćete nastaviti s tjelovježbom.

Jedite puno proteina

Protein je bitan nutrijent za održavanje zdravlja. Hrana bogata proteinima može povećati vašu razinu energije tijekom dana. Proteini pomažu u izgradnji tkiva, kostiju i također potiču metabolizam u tijelu. Razumne količine mesa (po mogućnosti perad) te obilje mliječnih proizvoda, orašastih plodova i sjemenki mogu vam osigurati proteine tijekom zime i ugrijati vas.

Dodajte hranu bogatu omega-3

Omega-3 su zdrave masne kiseline koje se nalaze u raznim izvorima, posebice u ribama i biljkama. Ove zdrave masti pridonose dobrom zdravlju očiju i kože te djeluju protuupalno. Smanjuju bolove u zglobovima i ukočenost zglobova zimi. Također pružaju mekoću vašoj koži zimi.

Jedite više vlakana

Topiva vlakna se obično nalaze u voću, žitaricama, povrću, orašastim plodovima i sjemenkama. Vrlo su korisna za vaše probavne probleme, osobito zimi. Također pomažu u smanjenju razine kolesterola što sprječava pretilost. Ova dijetalna vlakna izvrsna su za jačanje imuniteta i pomažu u smanjenju upala.

Smanjite ugljikohidrate

Da, ugljikohidrati su potrebni vašem tijelu zimi, ali do određenih granica. Hladna sezona potiče vašu želju za ugljikohidratima i slatkišima. Zašto? Zato što ova ukusna hrana povećava razinu serotonina koji vas čini sretnijima i povećava vašu žudnju za još hrane. Konzumiranje ugljikohidrata i slatkiša može uzrokovati pretilost i druge povezane probleme.

Juha, mrkve i tikva

Voće i povrće

Voće i povrće bogato je raznim vitaminima, antioksidansima, mineralima i vlaknima. Pomaže u jačanju imuniteta i štiti vas od raznih bolesti. Špinat, kelj, naranče, mrkva… sve su to ukusne namirnice u kojima možete uživati zimi. Konzumiranje namirnica koje jačaju imunitet, poput onih bogatih vitaminom C, cinkom i željezom, najvažnije je za vaš imunološki sustav zimi. Bez ovih zaštitnih barijera, vaše tijelo može postati osjetljivo na zimske bolesti.

Čvrst san

Zimski mjeseci su savršeno vrijeme kada možete spavati duže. Prosječna odrasla osoba treba 7-8 sati sna svaki dan. Tijekom zimskih dana možete promijeniti svoje obrasce spavanja kako biste ostali zdravi i ugrijani. Pravilna količina sna pomaže tijelu u borbi protiv hladnoće i zadržavanju energije tijekom dana. Pomaže i u održavanju tjelesnog imunološkog sustava, sagorijevanju kalorija i eliminira hormone stresa.

Vitamin D

Više vremena provedenog u zatvorenom prostoru i manje sunčeve svjetlosti na vašoj koži mogu dovesti do nedostatka vitamina D. Uzimanje odgovarajućih količina vitamina D ključno je za zdravlje kostiju.

Dobri izvori vitamina D uključuju obogaćene žitarice i nemasne mliječne proizvode, kao što su jogurt i sir, riba i jaja. Ako sama dijeta nije dovoljna, razmislite o dodatku vitamina D.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.