Uloga probavnih enzima

ENZIMI kapsule doprinose reguliranju probave te pomažu kod nadutosti, nepravilne probave i zatvora.

Probavni enzimi su proteini koji razgrađuju hranjive tvari iz hrane na manje čestice radi bolje apsorpcije. Nalaze se u ustima, želucu i tankom crijevu. Enzimi zvani amilaze pretvaraju škrobnu hranu u šećere, proteaze proizvode aminokiseline iz proteina, a lipaze razgrađuju masnoću koja se apsorbira u tankom crijevu. Vlakna se sastoje od molekula koje se opiru probavi; stoga prolaze kroz probavni sustav a da ih enzimi ne razgrade.

Probavni enzimi su neophodni za ovaj proces, jer oni razgrađuju molekule poput masti, proteina i ugljikohidrata u još manje molekule koje se mogu lako apsorbirati.

Glavne vrste probavnih enzima

 • Proteaze: razgrađuju proteine u male peptide i aminokiseline
 • Lipaze: razgrađuju mast na tri masne kiseline plus molekulu glicerola
 • Amilaze: razgrađuju ugljikohidrate poput škroba u jednostavne šećere

Enzimi se također proizvode u tankom crijevu, uključujući laktazu, maltazu i saharazu.

Ako tijelo ne može proizvesti dovoljno probavnih enzima, molekule hrane se ne mogu pravilno probaviti. To može dovesti do probavnih poremećaja poput intolerancije na laktozu.

Dakle, konzumacija hrane koja je bogata prirodnim probavnim enzimima može poboljšati probavu.

Namirnice bogate enzimima

Dodavanje bilo koje od ovih namirnica vašoj prehrani može pomoći u promicanju probave i boljem zdravlju crijeva:

 • Ananas sadrži skupinu probavnih enzima zvanih bromelain, koji pomažu razgraditi proteine u aminokiseline. Bromelain je također dostupan kao dodatak.

Uloga probavnih-enzima ananas

 • Papaja sadrži probavni enzim papain, koji razgrađuje proteine u građevne blokove, uključujući aminokiseline. Papaju svakako jedite zrelu i nekuhanu jer visoka temperatura može uništiti probavne enzime.
 • Mango sadrži probavni enzim amilazu, koji razgrađuje ugljikohidrate iz škroba (složeni ugljikohidrati) u šećere poput glukoze i maltoze. Amilaza također pomaže sazrijevanju manga.
 • Med sadrži niz probavnih enzima, uključujući dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu. Samo pazite da kupite sirovi med, koji nije izložen visokoj toplini. Prerađeni med može se zagrijavati, što uništava probavne enzime.

 

Uloga probavnih enzima med.jpg

 • Avokado sadrži probavni enzim lipazu, koji razgrađuje molekule masti na manje masne kiseline i glicerol. Iako lipazu proizvodi tijelo, konzumiranje avokada ili uzimanje dodatka lipaze može olakšati probavu nakon obroka s visokim udjelom masti.
 • Kimchi je pikantni korejski prilog od fermentiranog povrća. Sadrži bakterije vrste Bacillus koje proizvode proteaze, lipaze i amilaze. Ovi enzimi probavljaju proteine, masti i ugljikohidrate
 • Kivi je jestivo bobičasto voće koje se često preporučuje za olakšavanje probave. Sadrži probavni enzim aktinidain koji pomaže u probavi proteina. Štoviše, konzumacija kivija može ublažiti probavne simptome poput nadutosti i zatvora.

Uloga probavnih enzima kiwi.

 • Đumbir je tisućama godina dio kuhanja i tradicionalne medicine. Neke od impresivnih zdravstvenih dobrobiti đumbira mogu se pripisati njegovim probavnim enzimima. Đumbir sadrži probavni enzim zingibain, koji je proteaza. Može pomoći probavi tako što pomaže bržem kretanju hrane kroz probavni trakt i potiče vlastitu proizvodnju probavnih enzima u tijelu.

Zašto je važno unositi suplemente probavnih enzima?

Mnogi ljudi koji pate od probavnih problema možda ne luče dovoljno aktivnih probavnih enzima ili im je potrebna dodatna pomoć. Prema nekim istraživanjima, probavne tegobe pogađaju gotovo jednu od tri odrasle osobe. U kliničkim studijama suplementi probavnih enzima pokazali su:

 • Ublažavaju neugodne simptome loše probave. Nepravilno probavljena hrana važan je čimbenik u stvaranju probavnih problema kao što su plinovi, nadutost, povremena žgaravica i/ili probavne smetnje te nepravilan rad crijeva.
 • Ublažavaju probavne tegobe. Ako se hrana ne probavlja pravilno, može iritirati i potencijalno oštetiti osjetljivu crijevnu sluznicu. S vremenom, ova iritacija može smanjiti naš probavni kapacitet i spriječiti našu sposobnost da iskoristimo dobrobiti hrane koju jedemo.
 • Poboljšavaju rad crijeva. Promicanje pravilne probave potiče zdravo crijevno okruženje i pomaže u ublažavanju povremenog zatvora i nepravilnosti.

Uz herba.hr Enzime poboljšajte probavu na prirodan način. Savršena kombinacija prirodnih sastojaka na zdrav i siguran način pobrinuti će se kako bi se vaša probava vratila u normalu.

ENZIMI kapsule doprinose reguliranju probave te pomažu kod nadutosti, nepravilne probave i zatvora.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.