Uzroci nedostatka željeza i kako prepoznati imate li ga

HERBA Fe kapsule željeza dodatak su prehrani koji sadrži vitamin C radi bolje apsorpcije i pomaže proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Ako se borite s neobjašnjivim umorom ili slabošću, temeljni uzrok može biti nedostatak željeza u krvi.

Željezo je esencijalni mineral koji pomaže vašem tijelu da provede brojne važne procese. Jedna od najvažnijih uloga željeza je pomaganje u stvaranju i održavanju zdrave krvi.

Željezo je potrebno za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama odgovornog za prijenos kisika kroz tijelo. Ovo je važna funkcija, pa je razumljivo kako nedostatak željeza može imati ozbiljne posljedice.

Niska razina željeza može dovesti do toga da vaša tkiva i organi dobivaju nedovoljno krvi bogate kisikom, što se naziva anemija uzrokovana nedostatkom željeza. Nedostatak željeza često uzrokuje samo blage simptome, ali – ako se ne dijagnosticira i ne liječi – može utjecati na kvalitetu života osobe i, iako je rijedak, čak biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Zašto dolazi do nedostatka željeza?

Željezo je prirodno prisutno u mnogim namirnicama koje jedemo, a naše tijelo skladišti ono što nam nije odmah potrebno. Ali te se zalihe mogu iscrpiti iz više razloga.

Prehrana, naravno, može utjecati na razinu željeza. Međutim, niske razine željeza često su povezane s gubitkom krvi ili neadekvatnom apsorpcijom željeza.

Potencijalni uzroci nedostatka željeza:

 • Teški menstrualni ciklusi.
 • Trudnoća, bilo zbog toga što tijelo proizvodi više krvi za podršku bebi koja raste ili zbog gubitka krvi tijekom poroda.
 • Smanjena sposobnost apsorpcije željeza, što može biti posljedica određenih zdravstvenih stanja (celijakija, upalna bolest crijeva, infekcija bakterijom pylori).
 • Nizak unos željeza hranom.
 • Kronično krvarenje u gastrointestinalnom traktu.

Gubitak krvi općenito je najčešći razlog niske razine željeza. Neki su uzroci ozbiljniji od drugih, stoga je važno ovaj nedostatak shvatiti ozbiljno u slučaju da treba identificirati i liječiti glavni uzrok.

Sve su trudnice u opasnosti od nedostatka željeza. Stoga je važno surađivati sa svojim liječnikom kako bi se provjerio nedostatak u različitim fazama trudnoće. U takvim slučajevima potrebno je nadomjestiti nedostatak željeza u obliku dodataka prehrani.

Simptomi nedostatka željeza

Koji su znakovi nedostatka željeza?

U većini slučajeva nedostatak željeza uzrokuje samo blage simptome – ako ih uopće ima.

Međutim, ako se iscrpljivanje nastavi i napreduje do anemije uzrokovane nedostatkom željeza, učestalost i ozbiljnost simptoma također se mogu povećati.

Simptomi niske razine željeza mogu uključivati:

 • umor,
 • slabost (osobito tijekom tjelesne aktivnosti ili vježbanja),
 • razdražljivost,
 • glavobolje,
 • bol u prsima ili problemi s disanjem,
 • neuobičajene želje (npr. za komadićima leda),
 • sindrom nemirnih nogu.

Kako se dijagnosticira i liječi nedostatak željeza?

Ako se sumnja na niske razine željeza, dijagnosticiranje ili isključivanje nedostatka započinje fizičkim pregledom, pitanjima o vašoj povijesti bolesti i pretragama krvi.

Nekoliko testova može se koristiti za provjeru razine željeza, uključujući mjerenje feritina (proteina koji pohranjuje željezo) i zasićenja transferina (proteina koji prenosi željezo do crvenih krvnih stanica). Niske razine ovih proteina ukazuju na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza.

Otklanjanje nedostatka željeza ovisi o uzroku i težini. Suplementacija željezom često je prvi korak.

Oralni dodatak željeza je siguran, jeftin i učinkovit način liječenja većine slučajeva anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Obično je potrebno oko šest mjeseci suplementacije da se zalihe željeza vrate u normalu.

Vaš liječnik će vam preporučiti vrstu oralnog željeza koja vam najbolje odgovara i pružiti vam raspored i savjete za učinkovito uzimanje željeza.

Također je važno otkriti zašto je vaše željezo uopće bilo nisko. Za neke uzroke nedostatka same tablete željeza nikada neće biti dovoljne. Iako je rijetkost, ponekad može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Ako postoji kronični uzrok, njegovo prepoznavanje i liječenje je ključno za dugoročno upravljanje vašim cjelokupnim zdravljem i nedostatkom željeza.

Hrana bogata željezom

Koju hranu trebate jesti kod nedostatka željeza?

Većina ljudi nema problema s unosom dovoljne količine željeza kroz hranu, tako da se modifikacija prehrane obično ne smatra strategijom za liječenje nedostatka željeza.

Ipak, preporučljivo je da osigurate prehranu optimiziranu za unos željeza, bez obzira imate li nedostatak ili ne.

Hrana s visokim udjelom željeza uključuje:

 • nemasno meso i perad,
 • žitarice za doručak obogaćene željezom,
 • većina vrsta graha, leća i grašak,
 • orašasti plodovi i sjemenke, uključujući bademe, suncokretove sjemenke i kikiriki,
 • određeno voće, kao suhe šljive i sušene breskve,
 • sok od cikle, mrkve i limuna.

Herba FE kapsule željeza

HERBA Fe kapsule željeza dodatak su prehrani koji sadrži vitamin C radi bolje apsorpcije i pomaže proizvodnju crvenih krvnih stanica. Pogodan je za trudnice i dojilje.
Herba Fe sadrži željezo u keliranom obliku, prirodnog podrijetla koji ne izaziva probavne ni želučane probleme.
Maksimalnu apsorpciju osigurava lako probavljiv oblik željeza uz dodatak vitamina C, B12, B6, folne kiseline, bakra te prirodnih spojeva iz liofilizirane cikle, kupine i višnje.

Ako ste zabrinuti zbog razine željeza, važno je da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom, budući da uzimanje previše željeza također može dovesti do problema.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.