Kako spriječiti probavne probleme tijekom praznika

Probavni problemi mogu biti potaknuti prejedanjem koje je prilično uobičajeno tijekom blagdana. Dodajte stres i druge čimbenike kao što su neaktivnost i prekomjerno konzumiranje alkohola, i dobit ćete savršenu formulu za gastrointestinalne tegobe.

Probavni ili gastrointestinalni problemi mogu biti potaknuti prejedanjem koje je prilično uobičajeno tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Dodajte stres uslijed putovanja i druge čimbenike kao što su neaktivnost i prekomjerno konzumiranje alkohola, i dobit ćete savršenu formulu za gastrointestinalne tegobe.

Kako spriječiti ove probleme s probavom tijekom blagdana? Pogledajte naše praktične savjete.

Zašto vas boli želudac tijekom praznika?

1. Nedostatak hrane bogate vlaknima

Tipičan obrok u mnogim obiteljima tijekom proslave Božića i Nove godine sastoji se od hrane s minimalnom količinom vlakana. Zapravo, različite vrste mesa postaju glavna namirnica na stolu tijekom ovih događaja. Kao što vjerojatno već znate, dijetalna vlakna su strukturni ugljikohidrati koji se obično nalaze u mnogo voća i povrća.

Naš probavni trakt ne može razgraditi vlakna, ali ona ipak igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog pražnjenja crijeva. Osim toga, dokazano snižavaju razinu kolesterola i kontroliraju šećer u krvi. Prehrana s manje vlakana često dovodi do crijevnih problema kao što su sindrom iritabilnog crijeva i zatvor.

Kako-sprijeciti-probavne-probleme-tijekom-praznika-1

2. Hrana s visokim udjelom soli i masti

Koliko god blagdanska jela bila ukusna, većina ih je „utopljena“ u soli i masti, što dovodi do povećanja tjelesne težine.

Slana hrana uzrokuje nadutost, zadržavanje tekućine, glavobolju i visok krvni tlak. Potonji je povezan s nekoliko srčanih i bubrežnih problema. Isto tako, hrana s visokim udjelom soli može poremetiti probavu proteina.

S druge strane, hrana bogata zasićenim mastima podiže lipoprotein niske gustoće (LDL), također poznat kao loš kolesterol. Pretjerana konzumacija masne hrane povezana je s propusnim crijevima.

Dakle, kada jedete bilo koju hranu s visokim udjelom soli i masti, mogli biste doživjeti želučane tegobe i druge probavne smetnje.

3. Konzumiranje velikih porcija hrane

Kada konzumirate previše hrane, želudac proizvodi velike količine klorovodične kiseline potrebne za probavu. Sama količina hrane i želučanih sokova dopušta klorovodiku da se vrati, što uzrokuje žgaravicu.

Uobičajeni probavni problemi tijekom blagdanske sezone su:

  • žgaravica,
  • proljev,
  • zatvor,
  • bolovi u trbuhu,
  • trovanje hranom.

Zdravica

5 savjeta za održavanje zdravlja vašeg probavnog sustava tijekom praznika

Iako blagdanske večere obično donose probavne smetnje, ipak ih možete u potpunosti izbjeći na sljedeće načine.

1. Ne zaboravite se hidratizirati

Voda ima velik utjecaj na zdravlje vaše probave. Uz različite vrste napitaka, i dalje je imperativ osigurati preporučeni unos vode kako biste izbjegli probleme s apsorpcijom hranjivih tvari i pražnjenjem crijeva.

2. Jedite polako i svjesno

Često obilje dekadentne i ukusne hrane dovodi do problema sa samokontrolom. A s tim dolazi i tendencija da jedete brže od uobičajenog tempa. Ali ako svjesno izbjegavate bilo kakve probleme s probavom, lakše je zadržati kontrolu i održavati pažljivu ishranu.

3. Uravnotežite svoje obroke

Uravnotežen obrok s dovoljno ugljikohidrata, bjelančevina, lipida i vlakana može biti ključan tijekom blagdana. Ako konzumirate previše samo jednog od ovih organskih spojeva, povećavaju se šanse za gastrointestinalne probleme. Na primjer, previše ugljikohidrata ostavit će vas napuhnutima. A ako imate intoleranciju na hranu ili celijakiju, to će samo izazvati neke neugodne simptome.

4, Ograničite unos alkohola

Alkohol nažalost često upravlja mnogim blagdanskim slavljima. Iako je opijanje tijekom blagdana ugrađeno u srž raznih kultura, ne smije biti izgovor za konzumiranje alkohola iznad vaših mogućnosti.

Osim mentalne inhibicije uzrokovane prekomjernim pijenjem alkohola, ono također može potaknuti druge zdravstvene probleme. Na primjer, prekomjerna konzumacija alkohola dovodi do srčanih problema i pridonosi učestalosti srčanih udara tijekom blagdana.

5. Održavajte pravilnu tjelovježbu

Blagdani se većinom doživljavaju kao sezona zabave i uživanja. Nažalost, to je razlog zašto većina ljudi zaboravi otići u teretanu ili vježbati. Osim toga, u mnogim je područjima zima, pa ako vas uhvati zimski umor još se teže motivirati za vježbanje. Ipak, neka vam bude imperativ da ozbiljno shvatite važnost tjelovježbe tijekom blagdana.

Enzimi u kapsulama

Enzimi u kapsulama

ENZIMI, kapsule doprinose reguliranju probave.

Pomažu kod nadutosti, nepravilne probave i zatvora.

Probavni enzimi su vrlo važni za pravilno odvijanje probave. Zastupljeni su u čitavom probavnom sustavu i jako je važno brinuti se o njima. Narušavanjem njihovog utjecaja dolazi do raznih problema poput otežane probave, nadutosti, zatvora i sl.

Uz herba.hr enzime poboljšajte probavu na prirodan način.

Savršena kombinacija prirodnih sastojaka na zdrav i siguran način pobrinuti će se kako bi se vaša probava vratila u normalu!

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.