Jedinstven spoj vitamina C i bioflavonoida

Vitamina C i bioflavonoidi su ultimativan spoj prirodne kemije za Vaše zdravlje. Saznajte kako kombinacija vitamina C i bioflavonoida pomaže vašem zdravlju.

Priroda je naša najveća učiteljica i pruža nam sve što je bitno za naše zdravlje. Unatoč svakodnevnim istraživanjima koja se provode već stoljećima, još uvijek otkrivamo nove načine na koje nas priroda liječi. Među novijim otkrićima je i učinkovitost spoja vitamina C i raznih bioflavonoida.

Vitamin C – Najpoznatiji vitamin na svijetu

vitamin c, bioflavonoidi, herba.hr, zdravlje, vitamin p, imunitet, blag za želudac

Vitamin C je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih vitamina na svijetu. Tu titulu zaslužuje s razlogom. Vitamin C ima brojne uloge zbog kojih je potreban našem organizmu. Najpoznatiji je kao vitamin koji nam poboljšava imunitet, a svi ga se sjetimo tek kada nas uhvati prehlada.

Vitamin C je odličan i kao konzervans određenih namirnica. Isto tako ga se često koristi u izradi krema ili seruma za lice, jer ima jak antioksidacijski učinak.

Osim što je bitan za naš imunitet, veoma je važan i za sintezu kolagena. Kolagenske niti tvore kožu, krvne žile i hrskavicu. Vitamin C je tu vrlo važan jer bez njega kolagen ne bih mogao raditi svoj posao.

Na tržištu možemo naći više oblika vitamina C. Često se na naljepnicama i kutijama mogu pročitati riječi poput askorbinska kiselina, kalcijev askorbat, natrijev askorbat ili čak askorbil palmitat. To su različiti oblici vitamina C, a tu spadaju kristalna kiselina, sol ili ester.

Vitamin C – Pravilna apsorpcija i korištenje

Upravo zbog tih različitih oblika vitamina C, njegova apsorpcija unutar organizma se može razlikovati. Na njegovu apsorpciju ne utječe samo oblik vitamina C već i njegova unesena količina. Vitamin C se jako brzo apsorbira unutar stanica i brzo se proširi po tijelu. Nakon apsorbirane određene količine vitamina C, tijelo ga prestane apsorbirati.

Preporučena dnevna doza vitamina c

Iz tog razloga je važno paziti pri unosu vitamina C, pogotovo ako ga uzimamo preko dodataka prehrani. Mnogi koji se hvale velikom dozom vitamina C zapravo bacaju taj vitamin, jer ga naš organizam ne može u potpunosti apsorbirati.

Takav scenarij izbjegavamo ako vitamin C uzimamo putem hrane. Tada organizam u potpunosti iskorištava vitamin C.

Iako postoje mnogi čimbenici gdje upotreba vitamina C u čistom obliku daje određene benefite, on je vrlo kiseo pa nije preporučljiv za konzumiranje kod osoba koje imaju osjetljiv ili oštećen probavni trakt.

vitamin c, bioflavonoidi, herba.hr, zdravlje, vitamin p, imunitet, blag za želudac
Vitamin C u obliku kalcijevog askorbata je jako blag prema probavnom sustavu

Za većinu ljudi vitamin C se najbolje pokazao u obliku kalcijevog askorbata. Ovaj oblik vitamina C je puno stabilniji, otporniji i podnosi veću temperaturu. No, to nije jedini razlog zašto ga se sve češće koristi. Jedan od glavnih razloga je njegov blag učinak na probavni sustav. Tijekom njegova korištenja nema osjećaja nadražaja i neugode.

Vitamin C u obliku kalcijevog askorbata pronašao je svoju upotrebu mnogim različitim dodatcima prehrani. Može se naći ne samo u preparatima za podizanje imuniteta, već i u preparatima za prevenciju osteoporoze jer taj oblik vitamina C poboljšava učinkovitost drugih vitamina i minerala.

Osim toga vitamin C, u obliku kalcijevog askorbata, pomaže i apsorpciji željeza kod anemičnih osoba, ali i ne dopušta stvaranje bubrežnih kamenaca kod osoba koje su sklone njima.

vitamin c, bioflavonoidi, herba.hr, zdravlje, vitamin p, imunitet
Oblici vitamina C

Unutar farmaceutske industrije možete pronaći različite oblike vitamina C poput prašaka, tableta, kapsula ili sirupa. Zbog boljeg učinka često ga možete pronaći u kombinaciji s drugim vitaminima poput vitamina A i E.

Ako mu želite pojačati učinak, možete ga pomiješati s prirodnim proizvodima poput voća i povrća. Najviše mu odgovara voće poput kivija, šipka i grožđa zbog velikog udjela bioflavonoida.

Primjena Mediteranskog Faktora uz vitamin C

Proizvod koji sadrži sve potrebno u jednoj kapsuli je Vitamin C MF®. Vitamin C je u obliku kalcijevog askorbata zbog kojeg je jako blag prema želucu i ostatku probavnog sustava, a u isto vrijeme sadrži prirodne izvore vitamina C iz voća.

Kako bi se omogućila veća učinkovitost vitamina C proizvod je dodatno obogaćen formulom – Mediteranski Faktor ili MF®. Mediteranski faktor sadrži sve najzdravije iz lokalnog mediteranskog voća poput grožđa, masline i nara.

mediteranski faktor, herba.hr

U samo jednoj kapsuli pronaći ćete sve što vam je potrebno da organizmu vratite snagu i energiju. Uz Mediteranski Faktor i prirodni izvor vitamina C zagarantirana vam je potpuna iskoristivost vitamina C.

Što su to bioflavonoidi?

vitamin c - bioflavonoidi - herba.hr

Bioflavonoidi su prirodne bioaktivne tvari koje su prije bile poznatije pod imenom Vitamin P. Najčešće su rasprostranjeni unutar voća žute i narančaste boje, poput raznih citrusa i šipka.

Bioflavonoidi se nalaze u brojnom voću i povrću pa ih lako nalazimo u hrani. Osim što ih sadrži voće i povrće, još ih možemo naći i u čokoladi, čaju pa i crnom vinu.

vitamin c, bioflavonoidi, herba.hr, zdravlje, vitamin p, imunitet

Daju okus namirnicama koje ih sadrže, a ujedno su i važan čimbenik rasta tih biljaka. Smatraju se snažnim antioksidantima pa se rade brojna istraživanja oko njihovog antibakterijskog, antivirusnog djelovanja kao i njihovog učinka na tumorske stanice.

Trenutno nam je poznato više od 6000 flavonoida. Među njima najzanimljiviji su kvercetin i hesperidin koji pokazuju najviše potencijala u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica. Iz tog razloga ih se smatra jednim od najaktivnijih bioflavonoida.

vitamin c, bioflavonoidi, herba.hr, zdravlje, vitamin p, imunitet
Razne vrste bioflavonoida

Način na koji bioflavonoidi utječu na stanice unutar ljudskog organizma još nije potpuno razjašnjen, upravo zbog njihove kompleksnosti i velikog broja kemijskih svojstava.

Osim jako atraktivne i korisne antioksidativnosti, oni još pokazuju i negativnu prooksidacijsku aktivnost. Ta aktivnost ponajviše je uočena u prethodno spomenutom kvercetinu i hesperidinu. Ona je povezana sa stvaranjem kompleksa flavonoida s ionima metala poput željeza i bakra.

Unutar zdravog ljudskog organizma ti ioni metala su uglavnom vezani u oblicima koji ih čine nesposobnim pri neutralizaciji reakcije slobodnih radikala. Primjerice u slučajevima arterioskleroze zabilježeno je oslobađanje iona metala, pa se korištenje flavonoida i njihovih sposobnosti kao prooksidansa ne smije zanemariti.

Kako bi suplement na bazi vitamina C bio pravilno pripravljen, on mora sadržavati i pažljivo odabrane prirodne proizvode poput limuna, naranči, crnog grožđa ili šipka. Oni su bogati bioflavonoidima među kojima, osim prije spomenutog kvercetina i hesperidina, još možemo pronaći rutin i neflavonoidni polifenol resveratrol. Određene biljne sorte koje možemo naći unutar našeg dalmatinskog krša pune su flavonoida i samo čekaju da ih se pravilno iskoristi.

Pravilan primjer kombinacije vitamina, bioflavonoida i najbolje iskoristivosti prirodnih proizvoda možeš pronaći unutar našeg proizvoda Vitamin C MF® kapsula. Kombiniranjem svega naučenog razvili smo savršen proizvod koji ti pruža najbolju formu vitamina C blagog za želudac uz njegove prirodne izvore. Tako ćeš u potpunosti iskoristiti vitamin C unutar organizma, te će ti biti stalno dostupan tijekom cijelog dana.

Vitamin C MF_Blag za želudac bioflavonoidi, vitamin c, bioflavonoidi, herba.hr, zdravlje, vitamin p, imunitet, Vitamin C MF® – prirodan izvor vitamina C uz dodatak snažnog Mediteranskog Faktora MF®

Mnogobrojna istraživanja potvrdila su da se vitamin C puno bolje apsorbira unutar ljudskog organizma uz prisutnost bioflavonoida. Dok se sama učinkovitost bioflavonoida poboljšava ako dolaze kao smjesa iz različitih prirodnih izvora.

Vitamin C i bioflavonoidi – što je važno znati

1. Vitamin C u svom čistom obliku je vrlo kiseo pa se ne preporučuje osobama koje imaju probavnih problema. Kod takvih osoba, ali i kod svih drugih, najbolji oblik vitamina C se pokazao kalcijev askorbat. Ovaj oblik vitamina C je puno stabilniji i otporniji te puno nježniji kod svih.

2. Bioflavonoidi su prirodne bioaktivne tvari koje možemo pronaći u voću žutih i narančastih boja poput raznih citrusa i šipka. Takva vrsta je prepuna različitih flavonoida koji imaju jako korisna biološka svojstva za naš organizam. Jedan od primjera te kombinacije možete vidjeti i u Mediteranskom Faktoru MF®.

3. Pravilno pripremljeni suplementi na bazi vitamina C moraju sadržavati i prirodne proizvode u obliku limuna, naranči, grožđa i šipka. Ta voća su bogata raznim bioflavonoidima, te su istraživanja pokazala kako oni poboljšavaju apsorpciju vitamina C unutar organizma. Najbolji prikaz suradnje prirodnih sastojaka možete vidjeti u našim kapsulama Vitamin C MF®.

herba.hr biljna ljekarna