Vitamini i minerali za ljetno vrijeme

Od svih vitamina i minerala neophodnih za pravilno funkcioniranje našeg tijela, u ovom članku izdvajamo njih nekoliko koji se posebno preporučuju u ljetno vrijeme.

Vitamini su, baš kao i minerali, esencijalne hranjive tvari najpotrebnije našem tijelu. Od bezbrojnih funkcija koje omogućuju, neke od najčešćih su: pomoć u rastu kostiju, zacjeljivanje rana, jačanje našeg imunološkog sustava. Vitamini su također sposobni pretvoriti hranu koju konzumiramo u energiju i pomoći u popravljanju oštećenih stanica.

Od svih vitamina i minerala neophodnih za pravilno funkcioniranje našeg tijela, u ovom članku izdvajamo njih nekoliko koji se posebno preporučuju u ljetno vrijeme.

Esencijalni vitamini za vruće vrijeme

Vitamini za vruće vrijeme postaju još važniji zbog više razloga. 4 imena koja pridonose popisu dobrobiti vitamina za ljeto su vitamin A, vitamini B, vitamin C, vitamin D i vitamin E.

Tijekom ljetnih mjeseci našem tijelu zbog vrućine treba više energije i još brži metabolizam. Stoga ovi esencijalni ljetni vitamini pripremaju naše tijelo da se nosi s vrućim vremenom kao i s nadolazećom zimom.

Slijedi popis vitamina koje biste trebali konzumirati ljeti.

Vitamin A

Vitamin A poznat je i kao obnavljajući vitamin. Štetne ultraljubičaste sunčeve zrake pospješuju starenje kože i stvaranje bora. Naša prehrana mora sadržavati namirnice obogaćene vitaminom A jer će nam pomoći u borbi protiv raznih kožnih problema izazvanih jakim suncem.

Ostali problemi koje može uzrokovati nedostatak ovog vitamina su oštećenje vida, zubi, noktiju i kose. Najvjerojatnije je da ćete prirodno pronaći vitamin A u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla, kao što su brokula, mrkva, lubenica, grašak, jaja, maslac, krumpir, sir, jogurt i riblje ulje.

Vitamin B

Vitamini B

Dio vitamina B dobivamo iz hrane koju jedemo, ali za toplijeg vremena možemo znojenjem izbaciti prirodne vitamine B iz našeg organizma.

Što je toplije i što smo više fizički aktivni, to više trebamo održavati unos esencijalnih vitamina. To možemo učiniti našom prehranom, međutim, ljudima koji slijede vegansku prehranu može biti teško dobiti dovoljno pravih vitamina.

Vitamini B12 i B6 neophodni su za aktivnost jer pomažu u prijenosu kisika kroz tijelo do naših vitalnih organa. Što smo aktivniji u proljeće i ljeto, tijelo mora više raditi kako bi osiguralo dovoljnu cirkulaciju kisika. B vitamini olakšavaju stvari.

Vitamini B također pridonose normalnom funkcioniranju živčanog sustava, što pomaže u održavanju našeg raspoloženja na visokom nivou i maksimalnoj produktivnosti. Užurbaniji i društveniji životni stilovi trebaju biti podržani pravim vitaminima kako biste izbjegli „izgaranje“.

Vitamin C

Na listi „ljetnih vitamina“ najviše se preporučuje vitamin C za jačanje našeg imunološkog sustava, što je jako važno tijekom ljeta. Prisutnost suhe kože, nagli gubitak tjelesne težine, krvarenje iz nosa tijekom ljeta zbog pretjerane suhoće ­– sve ovo može biti posljedica nedostatka vitamina C.

Prirodni način konzumiranja je prehrana koja sadrži citrusno voće poput naranče i limuna, jagode, kivi, grejpfrut, cvjetaču, brokulu, slatki krumpir, grašak, luk, zeleni grah – da spomenemo samo neke.

Vitamin C

Vitamin D

Također poznat kao vitamin sunca, ovaj vitamin se sintetizira iz same sunčeve svjetlosti. Jedan od razloga zašto su vitamini važni tijekom ljeta je i taj da se pripremimo i za nadolazeću zimu. Tada će razina vitamina D najvjerojatnije pasti zbog procesa njegove sintetizacije.

Neželjene probavne smetnje, debljanje, bolovi u mišićima neki su od problema s kojima se možete suočiti ako nemate dovoljno vitamina D u tijelu. Neke od namirnica koje vam mogu pomoći da prirodno povećate razinu vitamina D u vašem tijelu uključuju sir, jogurt, mlijeko, riblje ulje, gljive, losos, peršin, zob.

Vitamin E

Jedna od prednosti ovog vitamina je da pomaže kod oštećenja stanica. Tijekom ljeta, vitamin E obavlja posao obnavljanja stanica i djeluje kao antioksidativni sirovi element. Naša koža i kosa zahtijevaju posebnu pažnju tijekom ljeta, a vitamin E pomaže u očuvanju njihovog zdravlja.

Neki od prirodnih načina da osigurate da vaše tijelo dobije vitamin E jesu konzumiranje namirnica kao što su bademi, špinat, sjemenke suncokreta, mljevena crvena paprika, šparoge, kikiriki, češnjak.

Vitamin E

Magnezij

Magnezij je elektrolit. Dobivamo ga iz hrane i tekućine koju konzumiramo.

Kada smo aktivniji gubimo elektrolite. Što nam je toplije i što je tjelesna aktivnost intenzivnija, to više dehidriramo. S potrošenim elektrolitima, možete se početi osjećati umorno, letargično i loše.

Magnezij je ključni elektrolit, poznat po svojim opuštajućim svojstvima. Utječe na više od 700 enzimskih procesa u tijelu, modulira miokardijalnu i neurološku funkciju te pomaže u održavanju optimalnog rada tjelesnih sustava. Važno je održavati razine elektrolita u vašem tijelu tijekom proljetne i ljetne sezone!

Herba.hr vam na svom web shopu nudi široki asortiman vitamina i minerala iz vlastite proizvodnje, koji je razvijen u suradnji sa znanstvenim institucijama i temeljen na ideji o vraćanju prirodi.

Iskoristite popuste i ostvarite poklon dobrodošlice prijavom na našu mailing listu!

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.