Zašto vitamini imaju značajnu ulogu u zdravoj prehrani

Ciljano uzimanje vitamina koje uzima u obzir vaše prehrambene navike, način života i brigu o zdravlju najbolji je način da dobijete upravo one hranjive tvari koje trebate.

Što je, u stvari, zdrava prehrana? U zadnje vrijeme zatrpani smo proturječnim informacijama o raznim dijetama iz komercijaliziranih izvora koji nam govore da je njihova dijeta najbolji način da smršavite ili ostanete zdravi.

Prema mišljenju većine liječnika, savršena dijeta je zdrava prehrana koju ste u stanju održavati. To je dijeta koja je općenito zdrava i dovoljno ukusna da je redovito prakticirate. To ne znači da nećete imati povremene propuste, ali znači da dijeta zapravo nije dijeta već stil života. To je način na koji jedete imajući na umu svoje zdravlje i pomaže vam da ispunite svoje zdravstvene ciljeve. S medicinskog stajališta to obično ne znači eliminaciju bilo koje kategorije hrane, već fokusiranje na konzumiranje cjelovite hrane kao što je obilje voća i povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina.

Mediteranska dijeta je vjerojatno najrazumnija dijeta sa stajališta čiste prehrane i kardiovaskularnog sustava, a sveukupni fokus na uglavnom biljnu hranu daje rezultate koje potvrđuju znanstvena istraživanja.

Zašto vitamini imaju značajnu ulogu u zdravoj prehrani

Često se pitate zašto je uzimanje vitamina potrebno ako se držite zdrave prehrane? Nažalost, vrlo malo dijeta zadovoljava sve naše prehrambene potrebe. Razlog tom ju je djelomično i zbog nedostatka hranjivih tvari u namirnicama. Činjenica je da agresivne tehnike poljoprivrede u kombinaciji s klimatskim promjenama godinama demineraliziraju naše tlo i hranu. Organski proizvodi imaju malu prednost, ali još uvijek često zaostaju.

Osim toga, određene hranjive tvari teško je pronaći u prehrambenim proizvodima. Na primjer, vitamin D3 (esencijalni hormon i vitamin – ključan za potporu imunitetu, raspoloženje, zdravlje kostiju, snagu mišića…) ne nalazi se u značajnim količinama u hrani (osim jetre), a dobiva se izlaganjem suncu. Ipak, većina nas ne sjedi na suncu bez majice tijekom cijele godine (niti bi trebali zbog rizika od raka kože) kako bismo dobili dovoljnu količinu vitamina D. Epidemija nedostatka vitamina D i njezin utjecaj na zdravlje dodatno su došli do izražaja krizom izazvanom COVID-om.

Zašto vitamini imaju značajnu ulogu u zdravoj prehrani

Ostale hranjive tvari zapravo se samo dodaju određenoj prerađenoj hrani, poput joda. Oni koji izbjegavaju prerađenu hranu i kuhinjsku sol (iz dobrih razloga) mogu izazvati manjak joda što rezultira usporavanjem metabolizma i drugim negativnim učincima na zdravlje. Isto tako, u ime boljeg zdravlja mnogi izbjegavaju jesti crveno meso. Čineći to, mogu izazvati manjak željeza u krvi i imati niske ukupne tjelesne zalihe željeza, što dovodi do niske razine energije, umora, stanjivanja kose i drugih problema.

Stoga je dobra zdrava prehrana važna iz mnogo razloga, ali nije uvijek dovoljna. Ciljano uzimanje vitamina koje uzima u obzir vaše prehrambene navike, način života i brigu o zdravlju najbolji je način da dobijete upravo one hranjive tvari koje trebate. Baš kao što nedostatak vitamina može biti štetan, tako može štetiti i uzimanje previše vitamina ili pogrešnih vitamina. Savjetujte se sa svojim liječnikom kako bi izbjegli ove zamke, ispravili nedostatke u prehrani i prihvatili zdrave navike od kojih ćete imati koristi.

Herba.hr nudi Vam na svom web shopu liniju proizvoda za detoksikaciju razvijenih u vlastitim laboratorijima.