Zdravstvene dobrobiti ginsenga

Danas znanstvena istraživanja potvrđuju potencijal ginsenga da poboljša zdravlje i pomogne u zaštiti od bolesti.

Ginseng je korijen biljaka iz roda Panax, kao što su korejski ginseng (P. ginseng), južnokineski ginseng (P. notoginseng) i američki ginseng (P. quinquefolius), tipično karakteriziran prisutnošću ginsenozida i gintonina.

Ginseng je korijen s drevnom poviješću upotrebe kao lijeka. Danas znanstvena istraživanja potvrđuju potencijal biljke da poboljša zdravlje i pomogne u zaštiti od bolesti. Ginseng se danas često koristi kao pospješivač vježbanja, afrodizijak i pojačivač imunološkog sustava. Obično se suši i melje u prah, a zatim se uzima u obliku kapsula. Međutim, također možete pronaći čaj od ginsenga i tinkture ginsenga. Okus ginsenga je gorak i čist.

Vrste ginsenga

Razlikujemo dvije vrste ginsenga:

  • Azijski ginseng, koji se naziva i korejski ginseng (znanstveni naziv Panax ginseng)
  • Američki ginseng, ili Panax quinquefolius

Azijski i američki ginseng sadrže slične spojeve, ali s obzirom na to da rastu u različitim klimatskim uvjetima, nisu potpuno isti. Iako su oba adaptogena i imaju slične dobrobiti za zaštitu zdravlja, azijski ginseng je stimulativniji, a američki ginseng više umirujući.

Dobrobiti upotrebe ginsenga

Ginseng se s dobrim razlozima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i drugim drevnim sustavima medicine. Ovo su učinci ginsenga koji su prijavljeni u današnjoj znanstvenoj literaturi:

Ginseng Tradicionalna kineska medicina

1. Pospješuje rad mozga

Jedna od važnijih studija o prednostima ginsenga je 12-tjedna studija koja je uključivala pacijente s Alzheimerovom bolešću. Do kraja studije, grupa koja je uzimala ginseng imala je bolje rezultate u kognitivnim performansama u odnosu na kontrolnu grupu. Mladi ljudi također mogu imati koristi od kognitivnog poboljšanja koje pruža ginseng. U ispitivanju koje je uključivalo djecu s ADHD-om, pokazalo se da ginseng u kombinaciji s omega-3 dodacima poboljšava pamćenje i pažnju. U drugoj studiji pokazalo se da uzimanje ginsenga kod zdravih odraslih osoba poboljšava kognitivnu izvedbu u zadacima mentalne aritmetike i ublažava mentalni umor.

2. Snižava visoki šećer u krvi

Bioaktivne molekule u ginsengu, poznate kao ginsenozidi, odgovorne su za antidijabetičke učinke kod osoba s predijabetesom i kod osoba s dijabetesom tipa 2. Provedeno je čak 12 pokusa na pacijentima s dijabetesom, a utvrđeno je da ginseng poboljšava unos glukoze i regulira proizvodnju inzulina kako bi proizveo antidijabetičke učinke.

3. Povećava libido

Azijski ginseng posebno je poznat po jačanju libida i poništavanju simptoma erektilne disfunkcije. U korejskoj i kineskoj medicini poznat je kao afrodizijak. Znanstvene studije na životinjama i ljudima potvrđuju da poboljšava seksualno ponašanje. U stvari, pokazalo se da ginseng povećava broj i kvalitetu spermija kod muškaraca. U studiji na ženama u menopauzi, pokazalo se da azijski ginseng poboljšava seksualno uzbuđenje.

4. Može poboljšati razinu energije

Kao adaptogen, ginseng vam može pomoći u prilagodbi na stres, povećati razinu energije, pa čak i poboljšati izvedbu vježbanja. Prema jednoj studiji, ginseng je poništio simptome kroničnog umora u samo 15 dana.

5. Pomaže u zaštiti od raka

Osim što pruža antioksidativnu potporu i smanjuje upalu, ginseng ima i izravno djelovanje protiv raka. U jednoj meta-analizi znanstvenih studija koje su proučavale utjecaj ginsenga na rizik od raka, istraživači su zaključili da redovito uzimanje ginsenga može smanjiti rizik od raka za 16%.

6. Snižava kolesterol

Visoki kolesterol povećava rizik od bolesti srca, budući da nakupljanje nezdravog kolesterola u krvotoku uzrokuje arterijske naslage. Biljne supstance protiv kolesterola koje se nalaze u ginsengu mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca snižavanjem visoke razine kolesterola. Studije pokazuju da suplementacija ginsenga snižava razine štetnog kolesterola poznatog kao LDL kolesterol, dok podiže razinu HDL kolesterola, što je zdrava mast koja pomaže u održavanju niske razine LDL kolesterola.

7. Smanjuje upalu

Kronična upala još je jedan čimbenik koji doprinosi razvoju bolesti srca, ali i drugih kroničnih bolesti. Utvrđeno je da ginseng ima snažne učinke na smanjenje upale. U jednoj studiji na životinjama, sposobnost ginsenga da smanjuje upale pripisana je njegovoj sposobnosti da “poništi” oštećenje mozga. Redovita dopuna ginsenga mogla bi potencijalno pomoći u sprječavanju neurodegenerativnih bolesti, srčanih bolesti, pa čak i depresije — što je također povezano s kroničnom upalom.

Ginseng čaj

Ginseng kao dodatak prehrani

Mnogo je razloga zbog kojih je ginseng visoko cijenjen kao glavna namirnica u tradicionalnim sustavima medicine. Ginseng može djelovati kao prirodni lijek za slab seksualni nagon, može pomoći u suzbijanju visoke razine šećera u krvi, poboljšati mentalne sposobnosti i povećati energiju.

Nova istraživanja pokazuju da ginseng čak štiti od raka. Da biste iskoristili dobrobiti ginsenga, možete ga uzimati kao dodatak u kapsulama, piti čaj od ginsenga ili tinkturu ginsenga.

Važno je znati da čak i prirodni spojevi mogu imati neželjene nuspojave. Prije uzimanja biljnih proizvoda ili drugih dodataka prehrani savjetujte se sa zdravstvenim djelatnikom.

Ovaj članak ima isključivo informativnu svrhu i ne treba ga smatrati medicinskim savjetom, niti ga koristiti umjesto profesionalne medicinske dijagnoze ili liječenja. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svom zdravlju, razgovarajte s kvalificiranim medicinskim djelatnikom. Informacije navedene u ovom članku nisu namijenjene dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti.